Wim van Amerongen overhandigt het eerste exemplaar aan Tom van Ginkel
Wim van Amerongen overhandigt het eerste exemplaar aan Tom van Ginkel Ali van Vemde

Wim van Amerongen presenteert nieuw boek ‘Weg uit Wijk, Cothen en Langbroek

23 november 2021 om 09:45 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Een boek boordevol foto’s, maar ook heel veel mooie en verrassende verhalen over het oude Wijk. In een, door de huidige coronamaatregelen, maar half gevuld Calypso Theater, luisterden de bezoekers zondagmiddag ademloos naar de auteur. Ook bij dit nieuwe boek weet hij de lezers te boeien met bijzondere, persoonlijke verhalen. Van Amerongen richt zijn vizier in dit boek vooral op zaken die weg zijn uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

door Ali van Vemde

Al vanaf de jaren zestig werkt Van Amerongen als journalist voor regionale kranten en is daarmee een kenner van de inwoners uit de omgeving. Vier boeken over het Wijk van de vorige eeuw verschenen al eerder van zijn hand en ook in dit vijfde boek “Weg uit Wijk, Cothen en Langbroek’, weet hij de bijzondere verhalen onder de aandacht te brengen.

Voormalig directeur van het Regionaal Archief, Ria van der Eerden, heette de bezoekers welkom en roemde de manier waarop Wim van Amerongen de lezers weet te raken met zijn verhalen. Ieder boek van zijn hand vraagt veel research en gesprekken met de mensen die er bij waren. Na de inleiding nam Van Amerongen  de aanwezigen mee in de verhalen, bijgestaan door de vele prachtige foto’s. Het levensverhaal van de kastanjes op de Markt kwam voorbij, maar ook was er aandacht voor de familie Van Beek, die van buurtwinkel in de Wilhelminastraat nu de twee Jumbo winkels runnen. Maar ook de historische volksspelen in Langbroek, zoals het varken vangen en sprietlopen. Over de Zusters van Liefde, die tot 1956 een belangrijke rol speelden bij het onderwijs van veel kinderen, zijn de meningen verdeeld. Voor sommigen waren het lieve zusters, voor anderen krengen van barmhartigheid of donderstralen van de duivel. In de zaal werd regelmatig instemmend geknikt of gelachen bij de herinneringen uit die tijd. Na afloop van de presentatie was het tijd om het eerste exemplaar van het boek uit te reiken. De man, die volgens Van Amerongen en heel veel aanwezigen, de titel ‘ereburger van de stad’ verdient, Tom van Ginkel van Theater Calypso, mocht het eerste boek in ontvangst nemen.

Na de presentatie kon, volgens de huidige richtlijnen, nog even worden nagepraat. Ook was het boek verkrijgbaar en werd door de auteur gesigneerd. Met de naderende feestdagen is ‘Weg uit Wijk, Cothen en Langbroek’, een uitgave van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek, een prachtig cadeau. Vanaf nu ligt het in de winkel voor de prijs van € 24,95. Met het lezen van de boeken van Van Amerongen komt het verleden weer tot leven en blijven de vele mooie en minder mooie verhalen ook voor de toekomst bewaard.

Wim van Amerongen presenteert zijn boek en laat een aantal van de fraaie foto's zien.
Ria van der Eerden overhandigt een attentie aan Wim van Amerongen en zijn partner.
advertentie
advertentie