Afbeelding
Kuun Jenniskens

Brief van burgemeester Iris Meerts aan alle inwoners in de gemeente Wijk bij Duurstede

13 oktober 2020 om 08:56 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

WIJK BIJ DUURSTEDE Burgemeester Meerts drukt de inwoners van haar gemeente op het hart zich aan de coronamaatregelen te houden. ,,Ik heb een brief gestuurd en gevraagd om mild te zijn naar elkaar, maar ook met de vraag om de afspraken te na te leven. Laten wij het goede voorbeeld geven.” Ook in Wijk bij Duurstede neemt het aantal besmettingen de laatste weken snel toe. Vorige week waren er 39 nieuwe besmettingen. 

De burgemeester roept de inwoners op zich vooral aan de regels te houden, ook al is dat lastig. Verder doet ze een oproep om de lokale verenigingen, winkeliers en horeca te blijven steunen. ,,Laten we vooral ook kijken naar wat kan”, is volgens Meerts belangrijk om positief te blijven. 

De brief van burgemeester Meerts: 

Beste inwoners,

De maatregelen in de strijd tegen het Covid-19 virus zijn weer aangescherpt. Ik kan me goed voorstellen dat dit moeilijk voor u is. Daarom informeer ik u persoonlijk in deze brief over de belangrijkste veranderingen. Ik zeg persoonlijk, maar doe dit ook namens onze wethouders.

Hiermee hoop ik de maatregelen wat duidelijker te maken. Want het is best lastig om bij te houden wat tijdelijk wel en niet meer mag. Deze brief steunt u hopelijk wat in deze pittige tijd.

Wat we niet wilden, is toch gebeurd. We zitten in de tweede golf van het coronavirus

U heeft het nieuws hierover vast gevolgd. Premier Rutte en minister De Jonge somden op 28 september extra maatregelen op tijdens hun persconferentie. Die maatregelen betekenen voor ons allen een flinke stap achteruit. En op 30 september kwam het dringende advies erbij om mondkapjes te dragen. Dat geldt voor ruimtes waar iedereen vrije toegang toe heeft.

Het leven wordt door dit alles tijdelijk ingewikkelder

Weer gedwongen thuis moeten werken, terwijl er net wat ruimte was gekomen. Dat is heel vervelend, voor ons allen. Want we willen niet wéér de nabijheid van anderen missen. We willen juist graag bij iemand langsgaan. Bij de kind(eren) langs de lijn staan. Er samen op uit trekken. Dat dat nu niet kan, is naar en onpraktisch. Maar het kan niet anders als we het virus er onder willen krijgen. Daarvoor hebben we de medewerking van iedereen nodig. Als we dit drie weken goed volhouden, kunnen we erger voorkomen.

Uitgaan kan, wel is de groepsgrootte nu vier personen geworden

Verder heeft u vast begrepen dat de horecagelegenheden om 21 uur niemand meer mogen toelaten. Om 22 uur sluiten zij. In andere gebouwen dan uw eigen woning is de groepsgrootte maximaal vier personen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee. Maximaal 30 mensen mogen in een ruimte zijn. Kinderen tot en met 12 jaar en personeel vallen hierbuiten. Met zijn allen moeten we ons aanpassen aan deze nieuwe regels. U kunt dat, zo heeft u al eerder bewezen.

Het college heeft een oproep gedaan aan de supermarkten en marktkooplieden

Deze ondernemers vroegen we goed te zorgen dat ze de regels naleven. Zodat u geen onnodige risico’s loopt bij het doen van uw boodschappen. De afgelopen maanden verslapte de aandacht voor de maatregelen. U merkte dat vast zelf ook. Maar het is de bedoeling dat u met een goed gevoel de supermarkt in gaat. En marktkramen bezoekt. Ook uw eigen gedrag is daarbij natuurlijk belangrijk.

Deze regels en adviezen zijn nodig

Ze zijn er om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen, zoals ouderen en (langdurig) zieken. Ook doen we dit voor de mensen in de zorg en om de gezondheidszorg niet te overbelasten. En net zo goed voor onszelf en de mensen van wie we houden. Het aantal besmettingen moet omlaag. Landelijk zo’n 3000 nieuwe besmettingen per dag is veel, verschrikkelijk veel. Daarom vraag ik u vol te houden, sterk te blijven. Des te eerder is er weer meer mogelijk. En des te minder mensen raken besmet.

Ook in onze gemeente neemt het aantal besmette inwoners snel toe

Begin september telden we twee tot vier besmettingen per week. Op dit moment echter neemt het aantal flink toe. We maken ons daar zorgen over.

De gemeente doet al het mogelijke om mee te denken en te helpen

Er zijn hulpmogelijkheden voor als u het moeilijk heeft. Een overzicht staat op de webpagina van de gemeente. We denken en werken graag mee om u door deze moeilijke tijd te helpen. Veel bedrijven en organisaties zitten nu in zwaar weer. Misschien bent u ondernemer en redt u het net of net niet? Gebruik de regelingen die er zijn, ze zijn er ook voor u. U vindt ze op onze website.

Help de plaatselijke ondernemers en verenigingen een handje

Dat is niet zo ingewikkeld: koop de boodschappen in uw eigen woonplaats. Bestel eten bij de horeca in de buurt. Laat bedrijven uit de gemeente een klus voor u opknappen. Blijf lid van uw vereniging. Dit zijn een paar manieren om onze eigen ondernemers en verenigingen te steunen. U weet zelf vast meer manieren. Samen kunnen we het verschil maken en hen door deze moeilijke tijd heen loodsen.

Kijk naar wat er allemaal wel kan

Het kan lastig zijn om positief te blijven. Het helpt u om te kijken naar wat er wel allemaal is en kan. Kinderen gaan nog steeds naar school. Buren, familie of vrienden helpen u graag een handje, als u iets niet kunt. Weekendjes weg of vakanties zijn nog steeds mogelijk. Uit eten gaan kan nog steeds. (Het liefst bij een restaurant in onze gemeente, er zijn er genoeg!) En: in onze mooie gemeente zijn veel mogelijkheden om lekker in de natuur te zijn. We kunnen elkaar nog steeds met een warm hart opzoeken, zij het op andere manieren. Blijf dit alstublieft doen! Dat probeer ik ook. We hebben dit allen meer dan ooit nodig.

Ik ben er trots op, dat u het afgelopen half jaar zo goed uw best heeft gedaan

Een dik compliment is hier wel op zijn plaats. U heeft zich vanaf maart aangepast om Covid-19 op afstand te houden. Regels en adviezen heeft u opgevolgd, hoe lastig het soms ook was. Iedereen vergeet wel eens om de 1,5 meter aan te houden. Bijvoorbeeld als u haast heeft of in gedachten bent. Zolang u er maar geen gewoonte van maakt. Komt een ander te dicht bij u? Vraag deze persoon vriendelijk om afstand te houden.

Het is een lastige tijd, die hopelijk niet al te lang duurt

Dat hebben we samen in de hand door nu de maatregelen strikt na te leven. Samen maken we het verschil.  Alvast heel veel dank voor uw medewerking!

Hartelijke groet,

namens het college van burgemeester en wethouders,

Iris Meerts, burgemeester

advertentie
advertentie