Afbeelding
Ankie Meutgeert
column

Raadspraat: Woonurgentie

15 september 2021 om 11:00 Column

De woningnood is al heel lang groot. En al vele jaren stijgen de prijzen door. Dan zou je verwachten dat overheden dit tij willen keren, want urgent is dit al jaren.

Voor starters is een betaalbare woning of huurwoning geen vanzelfsprekendheid meer, dus wonen zij vaak noodgedwongen veel langer bij ouders.

Senioren, die graag kleiner willen wonen, hoopten dat de overwaarde van hun eigen woning een aanvulling op hun AOW of pensioen kon zijn, komen ook van een koude kermis thuis; kleinere appartementen zijn inmiddels zo duur zijn dat er nauwelijks of geen overwaarde is.

Jonge gezinnen die grotere woningen met extra kamers zoeken, kunnen die plekken niet meer betalen zelfs niet als ze beiden blijven werken voor de woonlasten.

Als er woningen beschikbaar komen, kunnen kopers tegen elkaar uitgespeeld worden om de prijs verder op te drijven, bleek onlangs weer in het nieuws.

Het helpt niet dat de bankrente laag en zelfs negatief is. Beleggen in stenen lijkt nu de enige lucratieve aanpak voor bedrijven en projectinvesteerders. Maar ook voor bemiddelde particulieren. De prijzen rijzen de pan uit zowel voor koop- als huurwoningen.

De massale woon demonstratie van afgelopen zondag, schetst daarom geen verbazing. De nood is ongekend hoog en het aanpakken van deze nood blijft akelig uit.

Als je als woningzoekende, met het huidige schaarse aanbod, dan ook nog te maken krijgt met urgentie lijsten, worden JUISTE selectiecriteria wel heel erg belangrijk! En ook dat baart mij grote zorgen. Want het college is voornemens om de ‘Criteria Indicatie sociale gronden’ urgentie vanwege financiële omstandigheden, ook van toepassing te laten zijn voor aanvragers die hun hypotheek niet meer kunnen betalen of voor hen die een woning huren in de vrije sector, mits je minimaal drie jaar in de vrijesectorwoning hebt gewoond. Zo kunnen mensen met een aanzienlijk eigen vermogen in aanmerking komen voor woon urgentie.

Wat gaat dat dan betekenen voor jou woningzoekende, die al jaren op een wachtlijst staat?

Willem Rijnboutt

DuurzaamWijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie