Jos Soons
Jos Soons DuurzaamWijk
column

Raadspraat: De toekomst begint vandaag

7 oktober 2020 om 08:00 Column Raadspraat

Na het bestuderen van de gemeentelijke begroting vraag ik me opnieuw af hoeveel invloed we als raad hebben op onze leefomgeving.

Om ook dit jaar een sluitende begroting op te leveren moet de gemeente wederom bezuinigen en/of extra inkomsten genereren. De raad is in gesprek over kansen en(on)mogelijkheden. Belangrijk en wenselijk is hierbij ‘over onze ego’s en schaduwen heen kunnen stappen’ en tot een goed gewogen besluit komen.

Voor DuurzaamWijk betekent dit, je bij elke beslissing afvragen of die keuze ook een langdurig positief effect heeft voor de leefomgeving van onze (klein)kinderen. Ook betekent dit NU de pijn en de verantwoordelijkheid nemen (o.a. door te bezuinigen) en onze levensstijl zonodig aanpassen. Verantwoord en met respect omgaan met de natuur, spaarzaam zijn met grondstoffen en bewust produceren en consumeren. Zodat onze toekomstige bevolking ook nog van de leefomgeving kan genieten.

Daarnaast is het ook belangrijk lokaal te investeren; in woningbouw -ook voor starters, in locale economie -voor onze plaatselijke ondernemers en het toerisme stimuleren -we hebben hier zoveel bijzondere historie.

Wat mij dan triggert is ‘hoe maken we die investeringen en kansen duurzaam, met een aanpak die onze omgeving niet onnodig belast?’

Extra lastig is dat we de duurzaamheid van de effecten pas op langere termijn gaan zien of ervaren. Dus nu de moeite waard vinden te investeren in iets voor later.

Om investeringen te bekostigen moeten we hoogst waarschijnlijk de WOZ verhogen en een aantal grote kostbare projecten uitstellen. Om gevoel te houden bij wat specifiek speelt en mogelijke is in Wijk bij Duurstede spreek ik enerzijds de inwoner op straat en bezoek ik ook bedrijven. Dus luisteren naar jullie ideeën en horen wat jullie belangrijk vinden.

Ook de nieuwe omgevingswet, waar wij ons momenteel over buigen, is een middel om samenwerking tussen gemeente en bewoners, positief en duurzaam te koppelen.

Ga je mee, op weg naar een duurzaam plan, voor een gezond en aantrekkelijk Wijk bij Duurstede, voor onze volgende generaties?

Jos Soons, DuurzaamWijk

advertentie
advertentie