Eigenwijkse Energie Coöperatie
Eigenwijkse Energie Coöperatie André van Zwieten
column

Waternood

15 september 2020 om 10:55 Column

Ook deze zomer ging het water even op rantsoen. Dat gebeurt de laatste jaren telkens weer. Ik kan me twee hete droge zomers herinneren: 1976 en 2003. Maar nu zijn daar 2018, 2019 en 2020 bij gekomen. Het gaat wel heel hard en er valt voor de landbouw bijna niet tegenop te sproeien. Inmiddels kunnen we naast kersen, appels en peren wel beginnen aan wijnbouw, gewoon hier op de rivierklei. Olijfolie komt in de toekomst niet meer uit Italië of Spanje, maar gewoon uit Dorestad. Het klinkt leuker dan het is, want onze hele flora en fauna is afhankelijk van regelmatige waterval en een goed grondwaterpeil. De landbouw proberen we met steeds duurzamere methoden, zoals bevloeien in plaats van beregenen, van voldoende water te voorzien. Maar de natuur moet zichzelf zien te redden.

Die klimaatverandering is één grote beweging de verkeerde kant op en alleen te stoppen als de hele aarde meewerkt. Dat is mooi gezegd, maar het maakt me moedeloos. Ik ben geen type dat daarin berust. Klimaatverandering is misschien wel heel groot om aan te pakken, maar als ik me focus op droogte en wateroverlast. Kan ik daar wel iets aan doen? Op de site ‘onswater.nl’ staan tips die helpen om het water dat valt beter vast te houden en te benutten.

De eerste tip verrast me enigszins vanwege de eenvoud: tegels eruit en groen erin. Het regenwater kan daardoor op meer plekken in de bodem zakken, blijft minder lang liggen en verdwijnt niet via het riool, sloten en rivieren naar zee. Het helpt juist om het grondwater op peil te houden. Groen tempert bovendien de temperatuur. In een bebouwde omgeving zoals een dorp of stad kan de temperatuur tijdens hittegolven oplopen tot onmenselijke waardes. Dat hoor ik de weermensen van het KNMI elke keer weer zeggen. Het geldt ook voor mijn zonnige achtertuin: mijn terras warmt veel meer op dan de rest van de tuin.

En de voordelen van tegels eruit, groen erin gaan verder. Het helpt niet alleen de droogte tegen te gaan en de temperatuur te temperen. Het helpt ook wateroverlast tegen te gaan bij grote plensbuien. Want het water dat in de grond zakt, hoeft niet in een overvol riool, waardoor we minder bang hoeven te zijn dat het regenwater in onze kelders belandt, of erger, via deuren ons huis binnenkomt. Ook wij hebben een oprit van klinkers, maar in onze voortuin ligt grind dat wordt omzoomd door een heg. Het is een klein tuintje, maar op de site zeggen ze: ‘elke vierkante meter steen die vandaag wordt vervangen door groen helpt.’ En geloof me: het is niet duur en vergt nauwelijks onderhoud.

Mariëlle Oostveen
Vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie