Nieuwe column van Mariëlle Oostveen
Nieuwe column van Mariëlle Oostveen EWEC

Column EWEC: denk mee over schone energie

20 februari 2024 om 11:06 Column

Wauw: ik mag meedenken over hoe binnen onze gemeente meer schone energie kan worden opgewekt. Daar word ik blij van. Met enkele zonneparken en veel daken met zonnepanelen, zijn er verdere stappen nodig om 100% schoon te kunnen voorzien in de energiebehoefte in Wijk bij Duurstede in 2050. Dat lijkt me een open deur net als dat er nog veel keuzes moeten worden gemaakt. Maar ik kan aangeven wat ik daarin belangrijk vind.

De toegang tot de online vragenlijst van de gemeente vind ik helemaal onderaan op de homepage van de gemeente. Wethouder Buijtelaar roept me in een nieuwsberichtje op om toch vooral mijn stem te laten horen. Dat is niet aan dovemansoren gezegd. Of je nu voor of tegen bent: hij nodigt iedereen uit. Als ik op ‘Direct naar de vragenlijst’ klik, krijg ik de keuze of ik meer informatie wil met een filmpje wil of liever wil lezen. Ik kies voor het filmpje. Daarin wordt uitgelegd dat Wijk bij Duurstede in 2050 alle energie die nodig is schoon wil opwekken. Een nobel streven. Als het mogelijk is, en natuurlijk in overleg met de Wijkse samenleving, mag het wat mij betreft zelfs eerder.

Twintig minuten moet ik ervoor uittrekken, waarvan behalve tijd voor de gebruikelijke plichtplegingen met info over je zelf en vragen over het onderzoek 12 minuten zijn ingepland voor mijn mening. Het begint met stellingen over klimaatverandering en schone energie. De vijf opties liggen ver genoeg uit elkaar om iedere mening te kunnen herbergen. De volgende stelling of ik me zorgen maak om klimaatverandering kan ik beantwoorden met ‘Helemaal mee eens’. En vervolgens mag ik aangeven wat ik vind van het streven van de gemeente om in 2050 alle benodigde energie zelf schoon op te wekken. Tot zover het gemakkelijke stuk.

Nu mag ik gaan adviseren over schone energie. De uitleg toont dat je met schuifjes en toevoegen van verschillende energiebronnen mag proberen om 100% schone energie in 2050 op te wekken. Dat blijkt niet gemakkelijk, maar met een combinatie van isoleren, meer zonnepanelen op daken, kleine en grote windmolens kom ik een heel eind. Natuurlijk weet ik niet hoe dat er dan precies uit moet gaan zien, maar ik heb wel aangegeven wat ik belangrijk vind. Tot 6 maart kan je de vragenlijst nog invullen. Ik ben benieuwd hoe ‘men’ binnen onze gemeente over de toekomstige opwek van schone energie denkt. Dat is het uitgangspunt voor de keuzes die gemaakt moeten gaan worden. Ik heb in ieder geval nu al meegedacht en mijn stem laten horen.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EWEC

advertentie
advertentie