Anton van Woerkom met een Boa constrictor
Anton van Woerkom met een Boa constrictor Jennifer Geerlings

Anton van Woerkom organiseert voor de 41e keer de enige slangenbeurs ter wereld, zondag bij de Expo in Houten

7 oktober 2022 om 07:37 Activiteiten

HOUTEN Op zijn 16e kocht hij zijn eerste slang en de fascinatie is bij Houtenaar Anton van Woerkom nooit gestopt. Deze zondag vindt de 41e editie van de slangenbeurs plaats in de Expo in Houten, allemaal werden ze georganiseerd door Anton, inmiddels 68 jaar oud.

door Agnes Corbeij

,,Mijn vader had een hekel aan slangen. Hij had gewerkt in Indonesië en Suriname en had geleerd bang te zijn voor deze dieren. Hij vertelde daar enge verhalen over, maar in plaats van weerzin wekte hij fascinatie bij mij.” Die fascinatie leidde tot de koop van zijn eerste boa constrictors toen hij 16 jaar oud was. ,,Ik bouwde mijn eigen terrarium.”

EXPO Sindsdien heeft Anton altijd slangen gehad. Hij is secretaris van de Europese Slangenvereniging en organiseert dus sinds 1981 de enige slangenbeurs van de wereld, in de Expo in Houten. ,,We hebben dan een kilometer aan stands staan, met slangen, maar ook met terrariumbenodigdheden, boeken en voedseldieren voor de slangen.” 

Omdat er geen andere beurzen zijn in deze vorm in Europa, komen de mensen soms van ver. ,,Voordat de muur gevallen was kwamen zelfs mensen vanuit Azerbeidjan naar Houten met hun slangen. Ik kan me herinneren dat een groep met twee auto’s kwam, twee van die oude trabanten. Als een van de wagens er dan mee zou ophouden, konden ze met zijn allen in die andere verder.” 

MUIZEN Anton heeft vele soorten slangen thuis gehad, ook gifslangen. Slangen eten muizen, ook in gevangenschap. ,,Ik heb heel lang dode muizen in de koelkast gehad. Mijn vrouw was daar niet altijd blij mee.” Inmiddels zijn de slangen het huis uit. ,,Ik ben met pensioen en ben veel op reis. Ik wil niet anderen met de verzorging opzadelen.”

Op de Slangendag, zoals de beurs in de Expo genoemd wordt, zijn zo’n 4 of 5 duizend slangen aanwezig. Nooit ging het mis. ,,Er is nooit een slang ontsnapt tijdens de beurs. De mensen die daar komen, weten hoe je met de dieren om moet gaan.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie