Maak kennis met het hof van David van Bourgondië bij Kasteel Duurstede.
Maak kennis met het hof van David van Bourgondië bij Kasteel Duurstede. OMD Wijk bij Duurstede

Open Monumentendag vol activiteiten

6 september 2022 om 15:07 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Het landelijke thema is ‘duurzaamheid’ en daarmee zijn de leerlingen van Revius Wijk aan de slag gegaan. Zowel In Cothen, Langbroek als Wijk is er genoeg te beleven. Kom vooral een bezoek brengen aan de Vikingmarkt of stort je in het weelderige leven aan het hof van David van Bourgondië. Sla ook de lezing van dr. Kees Vernooij over Hotel de Kroon en het pand Dorpsstraat 55 in Cothen niet over, de lezing van stadsarcheoloog Channa  Cohen Stuart in de Grote Kerk, de rondleiding bij het oude stadhuis of de bazaar in Overlangbroek. Het belooft een prachtige dag te worden.

door Ali van Vemde

Het programmaboekje Open Monumentendag, waarin alle opengestelde panden en activiteiten staat vermeld, is op diverse locaties in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede gratis af te halen. Het programma ziet er als volgt uit:

WIJK BIJ DUURSTEDE De start is eigenlijk al op vrijdag als in Theater Calypso het Symposium ‘Het onzichtbare zichtbaar maken’ plaats vindt. Hier wordt ook het boek ‘De dam bij Wijk, het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen’ gepresenteerd. Op zaterdag is er een vol programma. De Grote Kerk is open en ook de toren kan worden beklommen. Daarnaast is er om 13.30 en 14.30 uur een lezing door de stadsarcheoloog: de uitdagingen van de gemeente archeoloog. Kijk vooral ook bij de vitrinekasten in de Grote Kerk. Naar aanleiding van het archeo-boek ‘Graven naar de wortels van Dorestad’ zijn hier gevonden voorwerpen te vinden die betrekking hebben op de gebeurtenissen uit die tijd. Het gaat hier om de eerste beroemde zendeling Willibrord die bij de Friezen zich als eerste uitsprak tegen de slavernij toentertijd en pleitte voor gelijkheid van mannen en vrouwen. Op de Mazijk kan kennis worden gemaakt met het leven van de Vikingen op de Vikingmarkt, ook erg leuk voor de kinderen. Heel bijzonder is de opening van het oude stadhuis, waarbij de aannemer een tour over de bouwplaats geeft. In het gebouw zijn verschillende foto’s te vinden van mensen die hier zijn getrouwd. Bij Kasteel Duurstede maak je kennis met het weelderige leven aan het hof van David van Bourgondië. Muziek is er van Parsley met Keltische muziek uit Ierland, Schotland en Bretagne. Ook Revius Wijk neemt dit jaar deel aan Open Monumentendag. Zij hebben zich wekenlang verdiept in de vraag: wat is cultureel erfgoed? Kom vooral kijken naar hun bevindingen. Burgemeester Iris Meerts en schooldirecteur Sven Baijens openen de expositie. Steenfabriek De Bosscherwaarden is dit jaar te bezoeken en dat kan ook per Vikingschip. Ieder uur, van 11.00 tot 15.00 uur vaart het Vikingschip vanaf de Stadshaven naar De Bosscherwaarden. In de schotbalkenloods, tegenover het Feuniksgebouw, is de spinoff ‘Expo Water! Vriend of vijand?’ te bezoeken. Het water van bovenaf bekijken, bezoek dan ook Molen Rijn en Lek.

(OVER)LANGBROEK In de Hervormde kerk van (Over)Langbroek wordt uitleg gegeven over de kerk. Ook is er een fototentoonstelling te zien en vinden er muzikale intermezzo’s plaats. In en rondom het oude schooltje wordt de bazaar gehouden. Bij Kasteel Zuilenburg kan op het terrein worden gekeken en in het souterrain. De hervormde kerk in Langbroek laat op gezette tijden orgelspel horen.

COTHEN De tuin van Kasteel Rhijnestein is altijd een bezoek waard. Reenactors verbeelden het leven op het kasteel, er is uitleg over eetbare planten en de imker neemt een bijenkast mee. De Krommerijnder vaart op gezette tijden tussen Wijk bij Duurstede en Kasteel Rhijnestein. Ietsjes verder, aan de Dorpsstraat 55 naast ‘t Molentje, stellen de bewoners hun bijzondere huis open voor bezoekers. Dr. Kees Vernooij geeft een presentatie over dit pand en voormalig Hotel De Kroon aan de Kerkdwarsweg 1-3. Om 10.30 en 14.00 uur wordt hier alles over verteld in de PKN kerk op de Brink. Bij molen Oog in’t Zeils verzorgen de molenaars rondleidingen en vertellen over de techniek.

Vikingmarkt op de Mazijk
advertentie
advertentie