Ouderen wandelen graag
Ouderen wandelen graag Teunie Emons

De eerste Wijkse Wandel 3-daagse voor Ouderen

13 april 2024 om 09:01 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 22, 23 en 24 april organiseren de Gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Binding, Stichting Wijksport en de Wijkse Algemene Bond voor ouderen: de eerste Wijkse Wandel 3 daags voor senioren. Drie dagen lopen 55 plussers afstanden van 300 meter voor de moeilijke lopers met bijvoorbeeld een rollator, 2 kilometer of 5 kilometer. Start en finish zijn bij het Ewoud en Elisabeth Gasthuis, aan de Gansfortsstraat 4 in Wijk bij Duurstede. 

DEMENTIEVRIENDELIJKE OMGEVING

Wijk De Enk, waar het Ewoud en Elisabeth Gasthuis staat, is gelabeld als ‘dementievriendelijke wijk’ van Wijk bij Duurstede. Er zijn twee gangbare routes vastgesteld en die worden voorzien van landmarks (herkenningspunten). Zo komen er nog blauwe voetstappen in de wijk en is er al een bankje geplaatst voor de poort van de stad. Het fietspad van het Kostverlorenpad krijgt onderscheidende tegels en de lantaarnpalen zijn verplaatst zodat ze niet meer midden op de stoep staan. Al deze zaken helpen ouderen en mensen met dementie om makkelijker hun weg te vinden in Wijk bij Duurstede. Zodat zij actief onderdeel deel kunnen blijven nemen aan de samenleving. 

Naast de gemeente organiseert de brede welzijnsstichting Binding zorg en ondersteuning op wijkniveau rond de persoon met dementie. 

De start van de drie wandelingen is bij de beweegtuin van het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. Er is een circuit aangelegd waar met name ouderen spieren en gewrichten kunnen trainen, waarbij een beroep wordt gedaan op coördinatie en balans. In drie dag worden de wandelaars door de binnenstad, het stadspark en naar Mariënhoeve geleid. Onderweg heeft de gemeente bankjes geplaatst om uit te rusten maar ook ter oriëntatie. 

GROOT FEEST OP WOENSDAG

 Op woensdag is in de zalen van het gasthuis een gezondheidsmarkt ingericht, die de wandelaars vooraf aan het wandelen kunnen bezoeken. Naast informatie over onder andere goede voeding en brandveiligheid is er de gelegenheid om het valrisico te laten bepalen. Stichting QuaRijn laat zien dat er niet meer achter de geraniums wordt gezeten, maar dat het gasthuis haar gasten en bewoners een mooie ontmoetingsplek kan bieden.

Roben Schenk (Wijksport) en Jan Oechies (WABO) zijn de organisatoren. Zij willen van de Wijkse Wandel 3 daagse een jaarlijks terugkerende activiteit maken. Het evenement wil de allure hebben van de Nijmeegse 4 daagse, maar deze variant is haalbaar voor iedereen. Op woensdag 24 april wordt het een groot feest. Burgemeester Iris Meerts neemt de aubade af. Die middag geven Til en Dien, Stadsdichter André van Zwieten, Troubadour Boudewijn Hansen en zanger Theo Metz acte de préséance. Op dit moment hebben al ruim 130 deelnemers zich aangemeld. Maar iedereen is welkom! Inschrijven kan nog op alle dagen van de wandel 3 daagse om 14:00 uur in het E&E. Inschrijven vooraf kan door een e-mail te sturen naar gezondenvitaal@wijkactief.nl Voor € 2,- per persoon kunnen de deelnemers al wandelend genieten van onze mooie gemeente.

advertentie
advertentie