Hans van der Wind gelooft in de kracht van de agrarische sector
Hans van der Wind gelooft in de kracht van de agrarische sector Agnes Corbeij

De boer op: Appels met peren vergelijken

13 januari 2023 om 16:00 Achtergrond

WERKHOVEN In de Kromme Rijnstreek worden veel peren en appels geteeld. Sinds een aantal weken is de pluk van de vruchten gaande. Zo ook bij boerderij Landrust, in het uiterste puntje van de gemeente Bunnik aan het Molenspoor. Hans van der Wind vertelt wat er nu speelt op zijn bedrijf.

door Agnes Corbeij  

Hans en zijn vrouw Mirjam namen het bedrijf in 2010 over van Mirjam haar ouders. Sinds 2002 zaten ze al in de maatschap. Ze hebben 22 hectare peren- en 8 hectare appelboomgaarden. Daarnaast mesten ze nog 370 witvleeskalveren. Hans en Mirjam hebben vijf kinderen, waarvan de oudsten al volop meehelpen op het bedrijf.

De boer op:
Zaaien, oogsten, melken, scheren; we weten ongeveer wat de boer allemaal doet op zijn bedrijf. Maar achter de staldeuren gebeurt er nog veel meer bij de agrariër in de Kromme Rijnstreek. Het afgelopen jaar bezocht Wijks Nieuws in het kader van de serie ‘De Boer Op’ iedere maand een of twee agrarisch ondernemers uit onze regio, om te vragen wat zij deze maand allemaal doen. Deze serie plaatsen we in de eerste twee weken van januari nogmaals, gratis te lezen voor iedereen.

VOLLE OOGST Hans is zeer tevreden over de oogst van dit jaar. ,,We hebben een volle oogst, met peren en appels van goede kwaliteit. Door veel zonuren zit er veel suiker in. Ook hebben we voldoende water van goede kwaliteit in het Krommerijngebied, ondanks het gebrek aan neerslag. Daarvoor hulde aan het waterschap, dat heel goed meedenkt met de agrarisch ondernemers in dit gebied.”

De conference peren en de elstar appels worden deels tegelijk geoogst. De appels moesten wel beregend worden. ,,Peren kunnen beter tegen de warmte dan appels. Appels moet je af en toe nat maken om te koelen tegen zonnebrand. Gelukkig deed het waterschap al snel een oproep om alleen te beregenen als het echt nodig is. Daardoor kan het dan ook op de momenten waarop het echt nodig is.”

AFZET Op dit moment werken zo’n 35 mensen, Nederlanders en Polen, door de boomgaarden om alle appels en peren te plukken. Een deel wordt verkocht in de eigen winkel aan huis of elders in de regio. ,,Ons fruit ligt in onze eigen winkel in Woudenberg en onze zoon Ruben heeft zijn eigen verkooppunt in Zeist. Ook leveren we aan supermarkten in de regio. Onze appels zetten we allemaal regionaal af, van de peren gaat het grootste deel de landsgrens over.”


Boerderij Landrust stapte in de jaren zestig over van melkvee naar fruit. - Agnes Corbeij

Naast het fruit worden op het bedrijf ook 370 wilvleeskalveren gemest. ,,De mest van het vee gebruiken we weer in de boomgaarden. Verder hebben we ook zonnepanelen, waarmee we zelfvoorzienend zijn.” Ook het koelhuis wordt geheel gekoeld met energie van de zon. ,,We hebben vier jaar geleden een koelhuis gebouwd op CO2, in plaats van ammoniak.” 

KRINGLOOP Ook gas gebruikt het bedrijf niet. ,,We hebben een eigen houtsnipperkachel, waar we hakhout uit de regio in verbranden.” Hans en Mirjam zijn zo al jaren bezig met de transitie in de richting van kringlooplandbouw. De plotselinge plannen vanuit de overheid voor de reductie van stikstof zijn bij Hans heel slecht gevallen. 

Hans zit sinds een jaar in het bestuur van Agractie, een van de partijen achter de boerenprotesten. Als fruitteler wordt hij niet direct geraakt door de plannen. Als veehouder wel. Maar Hans maakt zich vooral zorgen om de sector als geheel. ,,We zitten al vele jaren in één grote transitie. Door dat zelf te doen, op onze eigen manier, als sector, heeft heel veel reductie opgeleverd. En werkt nog altijd beter dan een dictaat vanuit Den Haag.”  

KRACHT VAN DE SECTOR Hans zou graag op de ingeslagen weg van verduurzaming verder gaan en gebruik maken van de kracht van de sector. ,,De boer heeft niet als doel stikstof uit te stoten, het is voor ons een waardevolle meststof die we liever behouden dan uitstoten. We willen graag een gesprek op de inhoud, dan kunnen we die doelen gewoon halen  met innoveren”

Boerderij Landrust stapte in de jaren zestig over van melkvee naar fruit.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie