Wheel of Life
Wheel of Life Peter Cox

Persbericht Madelon Hooykaas in Landhuis Oud Amelisweerd

21 september 2023 om 14:30 Exposities

Hierbij enige informatie over de tentoonstelling ‘Resonance’ van Madelon Hooykaas in Landhuis Oud Amelisweerd (Bunnik, Utrecht). In haar recente installatie en video’s vormt de ecologie haar uitgangspunt. Zij verkent in de werken Wheel of Life, Echo en Resonance het principe van de radar en het nachtelijke vliegen van de vleermuizen. Ook in en om Landgoed Oud Amelisweerd maken vleermuizen deel uit van de nachtdieren.

Geachte redactie,

De tentoonstelling is georganiseerd door Stichting Landhuis Oud Amelisweerd en te zien van 24 september t/m 12 november 2023. Zouden jullie er aandacht aan kunnen besteden? Dat zou ik bijzonder op prijs stellen.

Mocht je nadere informatie willen, dan hoor ik dat graag.Indien deze e-mail verkeerd geadresseerd is, verzoeken wij u vriendelijk deze e-mail zo snel mogelijk retour te sturen en te verwijderen.
--------------------------------------------------------------------
De informatie in dit e-mail-bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan.
Door de elektronische verzending van het bericht kunnen er geen rechten worden ontleend aan de informatie.

Eventuele bijlagen die beveiligd zijn met wachtwoorden of anderszins versleuteld, zijn niet gecontroleerd op virussen. Het is verstandig dit alsnog te doen.

BDU aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het ontstaan van enige vorm van schade door of ten gevolge van dit bericht..

2023/9/f2529af1-15c8-4579-aa59-ed765d0ffaef


Persbericht Landhuis Oud Amelisweerd

19 september 2023, Utrecht

Unieke werken van kunstenaar Madelon Hooykaas
in Landhuis Oud Amelisweerd

Van 24 september t/m 12 november 2023 zijn de unieke werken van Madelon Hooykaas te bewonderen: Wheel of Life, Echo, Resonance en tevens de eerste vertoning van de video Rhizome (2023) in Landhuis Oud Amelisweerd. Gelijktijdig verschijnt bij uitgeverij Jap Sam Books de monografie The Artist as Explorer over het oeuvre van Madelon Hooykaas.

Over de tentoonstelling Resonance en Madelon Hooykaas 
Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 1942) is beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker. In haar recente installatie en video’s vormt de ecologie haar uitgangspunt. Zij heeft in haar lange carrière een persoonlijke beeldtaal van de natuur ontwikkeld die vaak gekenmerkt wordt door licht, schaduw en reflectie. 

Zij verkent in de werken Wheel of Life, Echo en Resonance het principe van de radar en het nachtelijke vliegen van de vleermuizen. Ook in en om Landgoed Oud Amelisweerd maken vleermuizen deel uit van de nachtdieren. Gefascineerd door de ondergrondse communicatie van bomen creëerde ze haar meest recente videowerk Rhizome. Haar werken kunnen zowel stilte als vragen oproepen. Zij combineert hedendaagse digitale technologie met haar persoonlijke poëtische beeldtaal en maakt veelal haar eigen soundscapes en soundtracks.

Ieder werk is een verkenning van hoe het menselijke en bovenmenselijke met elkaar verbonden zijn. De werken van Madelon Hooykaas maken zichtbaar en voelbaar wat aanwezig is, maar niet altijd tastbaar. Haar installaties en video’s nodigen uit om meerdere malen gezien te worden en zo de diepere lagen te ervaren.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht.

Over Landhuis Oud Amelisweerd
Stichting Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht. Stichting Landhuis Oud Amelisweerd zorgt voor de publieke toegankelijkheid van dit unieke rijksmonument en bouwt samen met Utrechtse makers en instellingen aan een interessante programmering op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis.

Entree van Landhuis Oud Amelisweerd is op donatie.

Meer informatie is te vinden via landhuisoudamelisweerd.nl.

Open
woensdag t/m zondag

11:00 – 17:00 uur

1 april t/m 12 november 2023

Over de publicatie

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Jap Sam Boos, de monografie The Artist as Explorer. Madelon Hooykaas, vormgegeven door Eva van der Schans van Inedition. Deze omvangrijke en interactieve publicatie, onder redactie van Claire van Putten, Madelon Hooykaas en Eleonoor Jap Sam, toont het indrukwekkende oeuvre van Hooykaas, inclusief haar recente werken.

The Artist as Explorer | Madelon Hooykaas
Redactie: Madelon Hooykaas, Claire van Putten, Eleonoor Jap Sam
Tekst Lauren Dyer Amazeen, Jan Bor, Malcolm Dickson, Dorothea Franck, Jacqueline Grandjean, Madelon Hooykaas, Chris Meigh-Andrews
Vertaling: The Art of Translation (Marie Louise Schoondergang)
Design: Inedition (Eva van der Schans)
21 x 27,5 cm | 272 pp. | softcover Japanse bindwijze | Engelstalig | interactief met QR codes | ISBN 978-94-92852-99-1 | Mede mogelijke gemaakt door het Mondriaan Fonds, Jaap Harten Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

------------------------------------------------------

Voor persverzoeken kunt u contact opnemen met Lotte Walrave, directeur Stichting Landhuis Oud Amelisweerd. lottewalrave@landhuisoudamelisweerd.nl

Voor meer informatie over de publicatie, persmateriaal of recensie-exemplaren: Jap Sam Books, press@japsambooks.nl

Beeld Resonance, door Madelon Hooykaas

Beeld Wheel of Life, door fotograaf Peter Cox

Resonance
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie