Esmee Kosterman
Esmee Kosterman Kosterman

Esmee Kosterman debuteert volgend seizoen in Ford Fiesta sprint Club

11 januari 2021 om 15:39 Autosport

COTHEN De 15-jarige Esmee Kosterman uit Cothen verruilt komend seizoen haar kart voor een Ford Fiesta. Met haar selectie tot KNAF Academy-talent heeft ook de KNAF duidelijk veel vertrouwen in de jongedame. Kosterman gaat rijden bij team NXT Racing, dat al enkele jaren zowel in karting als in de autosport actief is. ,,Esmee is bijzonder. Zo op het eerste oog gewoon een leuk meisje, maar achter het stuur is ze voor niemand bang en gaat ze er vol voor. Enorm talentvol, dus ik verwacht zeker dat ze gaat strijden om de titel bij de junioren”, zegt teammanager Youri Verswijveren. 


FIA WOMEN IN MOTORSPORT Esmee Kosterman heeft een paar intensieve maanden achter de rug. Het jonge KNAF Academy-talent maakte veel indruk tijdens de selectie voor Girls on Track - Rising Stars, het talententraject voor meisjes van 12 tot 16 jaar van FIA Women in Motorsport. De selectie uit honderden kartsters van 145 nationale autosportbonden over de hele wereld bracht haar tot de laatste acht. Bij de shoot out in een Formule 4 op het Franse circuit van Paul Ricard maakte Esmee opnieuw veel indruk, maar helaas mocht ze net niet door naar de laatste vier. Wel kreeg ze te horen dat zij volgend jaar weer mee mag doen aan de selectie. Daarmee wordt de indruk gewekt dat de FIA het zeker in haar ziet zitten, maar omdat zij pas 15 is zij haar graag volgend jaar opnieuw willen testen.

(tekst loopt onder de foto door)


undefined

SUPER LEUK Esmee stapte als negenjarige voor het eerst in een kart. ,,We waren op vakantie op Texel en zagen daar een kartbaan. Mijn vader en mijn broer Michael gingen karten en ik vond dat wel interessant. Op die kartbaan zeiden ze tegen mijn broer dat hij talent had en toen is hij gaan rijden bij de Kart Fabrique in Utrecht. Ik ging een paar keer mee om te kijken en toen zei ik tegen mijn vader dat ik zelf ook wel eens wilde karten. Dat mocht gelukkig en ik vond het meteen super leuk. Ook mij zeiden ze dat ik talent had en zo is het allemaal begonnen”, vertelt Esmee enthousiast.

GESELECTEERD Het bleef niet bij vrij rijden alleen, in het voorjaar van 2018 reed Esmee in de Rotax Micromax en werd zij als 12-jarige door de KNAF geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy, waarin zij het moest gaan opnemen tegen zo’n vijftig karters uit meer dan dertig verschillende landen. Zij werd daarvoor door de KNAF aangewezen op basis van haar opvallende prestaties en bovengemiddelde talent. Helaas brak zij kort voor dat evenement haar sleutelbeen, waardoor zij niet in actie kon komen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy.

(tekst loopt onder de foto door)


undefined

2takt én 4takt In 2019 reed Esmee Kosterman in de Rotax Junior en dat ging uitstekend, ze werd derde bij de rookies. Ze combineerde dat jaar de Rotax Junior 2takt met het rijden in een 4takt en dat ging prima. ,,Het was soms wel even wennen om over te stappen, want in 2takt rijd je met een automaat en in 4takt moet je schakelen. Gelukkig kan ik me snel aanpassen”, legt Esmee uit.  

TOCH GEEN TUSSENJAAR Met de verrassende selectie voor Girls on Track - Rising Stars beschouwden Esmee en haar ouders 2020 als een tussenjaar. Toen bekend werd dat ze dit jaar niet doorging naar de laatste vier werd gezocht naar een manier om komend seizoen competitief in actie te komen en namen zij contact op met de KNAF om alle opties te bekijken.

IDEALE OPSTAP Maarten van Wesenbeeck, General Manager bij de KNAF, ging met Esmee en haar ouders in gesprek. ,,De FIA heeft ons laten weten dat zij Esmee bijzonder talentvol vinden en zij willen haar volgend jaar graag opnieuw in actie laten komen in hun programma. Het is belangrijk om toch veel meters te maken en in de Ford Fiesta Sprint Cup zien wij een ideale opstap naar de autosport. We zijn gaan praten met Dick van Elk van V-Max Racing Management en ook hij is enorm geïnteresseerd in jong talent”, vertelt Van Wesenbeeck.

(tekst loopt onder de foto door)


undefined

GRENZEN OPZOEKEN Op 12 december mocht Esmee tijdens een testdag op TT Circuit Assen voor het eerst plaatsnemen in een Fiesta en dat was een openbaring voor haar. ,,Ik heb weleens gereden in de Peugeot 206 waarmee mijn broer rijdt in de 206GTI Cup, maar daarin voelde ik me niet helemaal op mijn gemak. De Fiesta voelde juist meteen geweldig en ik kon mijn grenzen echt opzoeken. Elke ronde ging beter en ik kon goede rondetijden rijden. Heel apart, ik had in de Fiesta in de regen meer grip dan in de Peugeot op droog”, zegt Esmee lachend.

INSTRUCTRICE Zo waren alle partijen enthousiast om volgend seizoen in actie te komen in de Ford Fiesta Sprint Cup. Esmee en Youri Verswijveren van NXT Racing kennen elkaar al uit de karting en Esmee is zelfs kart instructrice bij NXT. Samen zijn ze een plan gaan opstellen voor volgend seizoen, wat nu heeft geresulteerd in deelname aan de Ford Fiesta Sprint Cup. ,,Wij zijn enorm blij met Esmee en zijn ervan overtuigd dat zij hoge ogen gaat gooien in de Junior Cup”, aldus Verswijveren.

SPONSORING Esmee Kosterman kan financiële ondersteuning goed gebruiken en is daarom op zoek naar sponsors. ,,Een aantal van mijn vaste sponsors uit de karting kan mij door de Covid19-pandemie niet langer steunen. Ik wil hen hartelijk danken dat zij mij de afgelopen periode geholpen hebben en hoop dat zij snel weer goede zaken kunnen doen. Ik hoop snel nieuwe sponsors te vinden, ik weet dat ik hen veel te bieden heb. Ik mag gaan racen met professionele partners zoals de KNAF, V-Max en NXT Racing en de Ford Fiesta Sprint Cup weet altijd veel publiciteit te realiseren. Dus als daar een jongedame op het podium staat komt het zeker in alle kranten”, besluit Esmee met een grote glimlach.
www.esmeekosterman.nl, Facebook: Esmee Kosterman, Instagram: esmee_kosterman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie