Afbeelding
Kuun Jenniskens

Jaarstukken 2022: een klein plusje, maar onzekere financiële positie blijft

31 mei 2023 om 13:45 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE In de jaarstukken 2022 legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over de uitgevoerde taken en de bijbehorende geldbesteding in het afgelopen jaar.

De jaarstukken 2022 sluiten af met een positief resultaat van €225.000. Het college stelt de raad voor een bedrag van € 222.000 over te hevelen naar 2023. Dat is bedoeld om werkzaamheden af te ronden die in 2022, met reden, niet of niet helemaal zijn uitgevoerd.

TURBULENT JAAR

De coronapandemie is voorbij, maar de gevolgen zijn nog niet achter de rug. Daarnaast ervaren inwoners elke dag de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. We zien dat de kosten op veel fronten stijgen: boodschappen, elektriciteit, gas, brandstof, bouwmaterialen, enzovoort. Verder is er schaarste in dienstverlening en goederen. Ook in het werk van de gemeente is dit op diverse manieren terug te zien: aanbestedingen die hoger uitvallen en stijgende loonkosten.

,,We zien een aantal grote ontwikkelingen met gevolgen op de samenleving, onze organisatie en ons budget.” Dit zegt Hans Buijtelaar, wethouder Financiën, namens het college. ,,Een deel van onze kosten stijgt zonder dat we daar direct invloed op hebben. Binnen de jeugdzorg en Wmo liggen verplichte taken met een vast rijksbudget, maar met onvoorspelbare kosten. Of deze onvoorspelbaarheid nu zit in het landelijk beleid of wereldwijde ontwikkelingen die leiden tot sterk gestegen bouwkosten, we worden ermee geconfronteerd. Deze ontwikkeling zette al eerder in, ook landelijk. Hoewel we verwachten dat dit ook nog een tijd doorzet, is dit financieel niet houdbaar. Waar we de jaarrekening van 2022 nog sluitend hebben kunnen afsluiten, zien we voor 2023 en verder budgettaire problemen opkomen, die om maatregelen vragen.”

ZORGEN

De gemeente Wijk bij Duurstede is voor een groot deel afhankelijk van inkomsten uit het rijk. Dat geldt uiteraard ook voor andere gemeenten. Deze inkomsten bleken in 2022 en ook voor toekomstige jaren onvoorspelbaar. Er is behoefte aan meer duidelijkheid en voldoende geld om de taken goed uit te kunnen voeren. Daarom blijft de gemeente Wijk bij Duurstede via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lobbyen voor meer duidelijkheid.

De gemeenteraad bespreekt de jaarstukken 2022 op 22 juni en neemt op 29 juni a.s. een besluit.

advertentie
advertentie