Donkerblauw: Wijk bij Duurstede, Lichtblauw: Provinciegemiddelde
Donkerblauw: Wijk bij Duurstede, Lichtblauw: Provinciegemiddelde DvD

Waarom is Wijk de Duurste? Wijkse belastingbetaler is medefinancier van grote steden

Lokaal Deel je nieuws

De gemeentelijke belastingen zijn in Wijk bij Duurstede stukken hoger dan het gemiddelde van de Provincie. De woonlasten bestaan uit de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de onroerendezaakbelasting. Voor éénpersoonshuishoudens is Wijk 20% duurder en voor meerpersoonshuishoudens 9% duurder. Daarom is “Wijk de duurste”

Een bijzonder onderdeel van de gemeentebelastingen is de onroerendezaakbelasting. Die wordt betaald door mensen in een koopwoning. In 2021 was het OZB-percentage van Wijk bij Duurstede 37% hoger dan het provinciegemiddelde

Ondanks de hoge gemeentebelastingen blinkt Wijk niet uit in een overdaad aan voorzieningen. Hoe komt dat? Het heeft te maken met de hoeveelheid belastinggeld die Wijkenaren betalen aan het Rijk en wat weer via het Rijk verdeeld wordt aan de gemeenten. Dit wordt gedaan met het gemeentefonds. Wijk bij Duurstede krijgt veel minder uit het gemeentefonds per hoofd van de bevolking dan andere gemeenten in de Provincie. Een Wijks hoofd is 18% minder waard voor het gemeentefonds dan een gemiddeld hoofd in de Provincie. De landelijke partijen VVD/PvdA/D66/CU/GroenLinks/SP/CDA hebben steeds hiermee ingestemd.

Kort gezegd: Ons Wijkse belastinggeld gaat naar de steden. Als we in Wijk iets willen, moet dat worden betaald door de gemeentelijke belastingen te verhogen. Die al stukken hoger zijn dan gemiddeld.

De oplossing voor de structureel hoge belastingen ligt in het gemeentefonds. Daarom is Duurstede voor Democratie de samenwerking met de BoerBurgerBeweging aangegaan. BBB zet zich in den Haag in voor een eerlijkere verdeling, waarbij ons geld weer terugkomt naar Wijk bij Duurstede. Zo kunnen we de gemeentebelastingen verlagen en toch de voorzieningen uitbreiden.

-Willem Joustra, Duurstede voor Democratie (BoerBurgerBondgenoot)

advertentie
advertentie