Kamerkoor Saudade
Kamerkoor Saudade Saudade

Concert kamerkoor Saudade

25 juni 2018 om 15:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Net voor de zomervakantie geeft het Utrechtse kamerkoor Saudade nog een mooi concert in de Grote Kerk. Het koor was eerder te gast in deze machtige kerk, waarvan de geschiedenis terugreikt tot in de veertiende eeuw. De kerk herbergt een groot orgel, dat deze middag tijdens enkele intermezzi bespeeld zal worden.

Als een rode draad door het concert loopt de vraag of de mens zichzelf genoeg is, of dat hij zijn nietigheid moet erkennen en zich heeft te verlaten op krachten die groter zijn dan hij. Veel componisten hebben daarop een antwoord gegeven, vanuit religieus dan wel wereldlijk perspectief.

Het concert begint met een Bach-koraal over de vluchtigheid van het aards bestaan, waarna stukken volgen met rijk geschakeerde klankkleuren, uit verschillende tradities: van een uiterst expressief De profundis van Huub de Lange tot een bijna trance-achtig verstild Adorote devote van Philippe Mazé. Ook worden delen gezongen uit de Missa brevis van de Engelse hedendaagse componist Howard Skempton en wordt een jubelend Ave Maria van de Japanner Ko Matsushita uitgevoerd.

Besloten wordt met enkele wereldlijke koorstukken waarin de kracht van de natuur wordt bezongen. Die kan overweldigend zijn, maar men kan er ook rust en schoonheid in vinden. En uiteindelijk is er altijd de troostende kracht van de muziek.

Saudade bestaat uit zo'n 20 tot 25 zangers en staat onder leiding van Vincent Doek. Kamerkoor Saudade ontleent zijn naam aan het Portugese woord 'saudade', wat staat voor een gemoedstoestand van de ziel, het weemoedig verlangen naar mensen en ervaringen die nog slechts als mooie herinnering bestaan. Dit poëtische woord raakt de kern van wat het koor in zijn muziek wil overbrengen: een gevoel van schoonheid, heimwee en vergankelijkheid.

Wanneer: zondag 1 juli 2018, om 16 uur in de Grote Kerk, Markt 22 in Wijk bij Duurstede. Toegang: gratis / vrije gift. We heten u van harte welkom op 1 juli! www.kamerkoor-saudade.nl

advertentie
advertentie