Ton Gelok vertelt over de Tweede Wereldoorlog
Ton Gelok vertelt over de Tweede Wereldoorlog Ali van Vemde

Overweldigende belangstelling voor Wijkse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog

4 mei 2022 om 08:21 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Ton Gelok vertelde in de Open Hof, vooruitlopend op 4 en 5 mei, verhalen van Wijk uit de Tweede Wereldoorlog. Al ruim voor aanvang was de zaal vol. Toch werd voor iedereen uiteindelijk nog een plaatsje gevonden. Dit bewijst hoe groot de belangstelling is voor deze verhalen. Niet alleen ouderen vulden de zaal, ook verschillende jongeren luisterden vol aandacht.

door Ali van Vemde

Ton Gelok verzamelt al heel lange tijd informatie over deze periode. Hiervoor interviewde hij ruim 70 mensen, van wie een aantal inmiddels niet meer in leven is. Hij verzamelde een schat aan informatie, waaronder ook verrassende verhalen. De hoop is dat hij al deze verhalen nog eens gaat samenbrengen in een boek, want deze informatie is zeer waardevol. Gelok: „In omliggende plaatsen zijn er boekjes met deze verhalen, Wijk bij Duurstede heeft dat nog niet. Maar ook hier is veel gebeurd. Daarom ben ik het gaan opschrijven en bewaar ik al die verhalen thuis in ordners.”

MOBILISATIE Gelok startte zijn verhaal met de mobilisatie en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plekken in de stad werden Hollandse soldaten ondergebracht. Zij werden goed verzorgd, zo kregen ze kussens uitgereikt door het Groene Kruis en was er voor hen voldoende voedsel en drinken. Daarna vervolgde Gelok zijn verhaal met de strijd die werd geleverd op de Grebbeberg en wat dit voor Wijk bij Duurstede betekende.

ONDERDUIKERS De naam van toenmalig burgemeester Naud van der Ven werd hierbij genoemd. Maar ook die van de heer Veroen, beheerder van Calypso. Toen de Duitsers in Calypso soldaten wilden onderbrengen, terwijl op deze locatie Joden zaten ondergedoken, zorgde Veroen er voor dat de onderduikers konden worden ondergebracht aan de Dijkstraat 3, waar al meerdere onderduikers zaten. Bij boerderijen in het buitengebied zaten ook verschillende mensen ondergedoken. Ook de rol tijdens de oorlog van De Vogelpoel aan de Wijkersloot bleef niet onbesproken.

IN DE KERK Heel bijzonder is ook het verhaal van een krijgsgevangene die zijn tocht vanaf Den Bosch heeft beschreven. In zijn dagboek is te lezen dat, na de capitulatie, 2000 krijgsgevangenen een nacht hebben doorgebracht in de Grote Kerk. Zij kregen hier stro om op te slapen en te eten.

En zo werden de bezoekers deze avond verrast met bijzondere verhalen. Na de lezing was er volop  ruimte voor het stellen van vragen. En dat gebeurde! Over de verschillende gebeurtenissen, maar ook over de hongerwinter en de neergestorte Amerikaanse bommenwerper en een jachtvliegtuig. Bijzonder omdat een aantal mensen in de zaal deze tijd heeft gemaakt en ook een deel van de vragen kon beantwoorden. Zo werd het een mooie, leerzame avond. Al snel kwam dan ook de vraag of er nog een vervolg komt met nog meer verhalen en herinneringen. Gezien de grote belangstelling en de vele, nog niet vertelde verhalen, zou dat zomaar kunnen.

Deze informatieve avond werd georganiseerd door BovenWijks, het aanbod voor ontmoeting en bezinning van de protestantse gemeente.

Een volle zaal aandachtige toehoorders
advertentie
advertentie