Wethouder Wil Kosterman ontvangt uit handen van archeloog Jan van Doesburg het boek over opgravingen in De Geer II
Wethouder Wil Kosterman ontvangt uit handen van archeloog Jan van Doesburg het boek over opgravingen in De Geer II Kuun Jenniskens

Graven naar de wortels van Dorestad

23 april 2022 om 10:10 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Wethouder Wil Kosterman kreeg vrijdagochtend het boek ‘Wijk bij Duurstede-De Geer: de missing link tussen Levefanum en Dorestad’ overhandigd door Jan van Doesburg, werkzaam bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en samensteller van het uit twee delen bestaande dikke boekwerk.

door Kuun Jenniskens

Het boek gaat over opgravingen die tussen 1969 en 1994 zijn gedaan in De Geer II, waar ook veel Wijkenaren aan hebben meegedaan. Jan van Doesburg was daarbij aanwezig van 1990 tot 1994. Wethouder Wil Kosterman: ,,We krijgen steeds meer duidelijkheid over het belang van Dorestad als handelsstad.”

ARCHEODAG De overhandiging vond plaats op de Archeodag, die dit jaar voor de 26e keer werd gehouden. Het is een netwerkdag voor vrijwilligers en professionals in de archeologie om ze te bedanken voor hun inzet. Omdat deze dag in de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede werd georganiseerd was er veel aandacht voor de Wijkse geschiedenis.

MILITAIRE POST Tijdens zijn boekpresentatie deed Jan van Doesburg de nieuwe ontdekkingen uit de doeken. Uit de opgravingen blijkt dat De Geer II in de 3e eeuw een militaire post heeft gehad, dat diende als verdedigingswerk om de Limes te bewaken - een weg die tevens de Noordgrens van het Romeinse rijk markeerde - deze post lag tussen Fort Vechten en Rijswijk. Deze groeide uit tot een kern met boerderijen, ten westen van Dorestad. Er zijn restanten van 2 tot 4 boerderijen gevonden, een greppelsysteem en waterputten.

MUNTEN EN GESPEN Vanuit de 3e eeuw zijn er ontelbare munten gevonden, vanuit de 4e eeuw ook gespen - en in de 6e en 7e eeuw ook mantelspelden. Met een mal, een teken dat ze ook hier werden gemaakt. Vanuit de periode 875 zijn er veel kleine fibels gevonden. 

GROOT GASTENVERBLIJF Uniek is dat er resten van een groot houten gebouw zijn gevonden uit de 8e of 9e eeuw, waarschijnlijk van een grootgrondbezitter, dat diende als zaal om gasten te ontvangen. Met daaromheen woningen. Ook zijn er sporen van een villa non mordica gevonden, dat is een grote stenen villa waar mensen toevlucht zochten toen in 863 de Vikingen kwamen.

Afbeelding
advertentie
advertentie