De Carolusschool 100 jaar geleden
De Carolusschool 100 jaar geleden KBS Carolus

100 jaar Carolusschool in Cothen

17 november 2021 om 13:49 Onderwijs

COTHEN KBS Carolus bestaat op 24 november 100 jaar en dat moet natuurlijk worden gevierd. Van 22 tot en met 26 november is het daarom volop feest. Deze week staat bol van de leuke activiteiten voor de kinderen.

door Ali van Vemde

Directeur Frans Mocking en Laura Wortman verheugen zich enorm op de feestweek die op het programma staat. De school mag dan 100 jaar bestaan, dat wil niet zeggen dat er niet met de tijd is mee gegaan. Het gesprek vindt plaats in de recentelijk gerenoveerde docentenkamer, waar een prettige sfeer hangt. Mocking vertelt over de recente veranderingen en de plannen: het creëren van leerplekken en bewegend leren. Eenmaal per week is er een buitenles. „Wat deze school zo bijzonder maakt, is dat het een authentiek pand is. Al is het geen monumentenpand, de hoge plafonds, de ruime lokalen en de grote zolder waar heel veel bewaard kan blijven, maken het uniek. Maar we gaan met de tijd mee, op dit moment zijn we bezig met het realiseren van zonnepanelen op de platte daken.” Dat de sfeer op school goed is mag duidelijk zijn. „We hebben een bijzonder team, in de tijd dat ik hier als interim-directeur en directeur werkzaam ben is er niemand van het docententeam ziek geweest, terwijl het werk heel wat van hen vraagt. Ze hebben plezier in het werk, privé en werk zijn goed in balans. Dat is belangrijk, net als dat we willen dat de kinderen met plezier naar school gaan. Het is echt een school van samen.”

FEESTWEEK Voor iedere dag van de week heeft de werkgroep, bestaande uit docenten en de ouderraad, een leuke activiteit op het programma staan. Oud-directeur Piet Sneijder, die 40 jaar voor de klas stond bij de Carolusschool, zal een belangrijke rol spelen tijdens de festiviteiten. Hij opent de feestweek en gaat de klassen rond om te vertellen hoe het vroeger was. De maandag staat in het teken van 100 jaar terug in de tijd. De kinderen mogen in kleding uit die tijd op school komen en er worden spelletjes van vroeger gespeeld. Op het schoolplein rijdt een stoomtreintje. Als mooie herinnering worden er foto’s gemaakt van de kinderen in de kleding van toen. Ook is er een tentoonstelling van de oude schoolplaten die nog op school zijn. Op dinsdag gaan de kinderen van de groepen 1 tot en met 4 naar het Spoorwegmuseum. De oudere kinderen blijven op school en genieten van een filmmiddag, compleet met oude bioscoopkaartjes en popcorn. Vanzelfsprekend worden er films van vroeger vertoond. Op woensdag kijken de jongste kinderen naar een film als Pietje Bell of Kruimeltje en gaan de groepen 5 tot en met 8 naar Nemo. Op de Carolusschool is niet alleen het verleden belangrijk, ook wordt gekeken naar de toekomst. Op donderdag gaan de kinderen in de klassen gezellig met elkaar lunchen. Opa’s en oma’s zijn welkom op school om te vertellen over hun tijd op school. „Van veel families zit inmiddels de derde generatie op school,” vertelt Wortman. „Ook mijn vader zat hier op school en is nu conciërge, ik zat hier op school en nu ook mijn kinderen.” De dag wordt afgesloten met een groots galafeest voor de kinderen. Het samenzijn, dat was gepland voor de ouders van de leerlingen, kan in verband met de nieuwe coronamaatregelen helaas niet doorgaan. De feestelijke week wordt afgesloten op vrijdag met een circuitje op school met een stormbaan, schminken, oud-hollandse spelen en knutselen.

De Carolusschool is gebouwd in 1921 door aannemer Arie van der Wielen. Op 24 november van dat jaar vindt na een plechtige Hoogmis de inwijding van de katholieke school plaats. Er werd gestart met 167 kinderen. Het eerste docententeam bestond uit H.C. van Groningen, J. Willemsen, mej. C. van Groningen, J. van Rooijen en mej. A.B. Knirim. In die tijd was het gebruikelijk dat de kerk woningen zocht voor het onderwijzend personeel in de buurt van de school. Op het gebied van onderwijs is er wel het een en ander veranderd. Wortman: „Ik kan me nog herinneren dat de kleuters er bij kwamen, we stonden toen allemaal in een erehaag. In die tijd werd gekeken naar de klas en werden alleen cijfers bijgehouden, nu zijn we veel meer gericht op het niveau van het kind. Dat betekent veel meer administratie.” 

Het belooft een feest te worden waaraan de kinderen goede herinneringen zullen bewaren. Mensen die leuke herinneringen bewaren aan de school, wordt gevraagd deze te delen via info@carolusschool.nl of langs te brengen bij Kerkweg 20 en Grote Meent 7.

Nu een moderne school in een 100 jaar oud pand
advertentie
advertentie