Verkeersexamen 2021
Verkeersexamen 2021 VVN

Geslaagd verkeersexamen 2021

23 juni 2021 om 10:15 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE / COTHEN / LANGBROEK In de gehele gemeente Wijk bij Duurstede hebben op 29 maart leerlingen van groep 7 aan het landelijk schriftelijk verkeersexamen van VVN (Veilig Verkeer Nederland) meegedaan. Na correctie van de examens en de herkansing bleek dat alle leerlingen waren geslaagd. Er was dit jaar geen enkele leerling met 0 fouten in het schriftelijk examen.

Door de corona was het niet mogelijk om in 2020 het praktijkexamen af te nemen. Een uitzondering werd gemaakt voor de leerlingen van groep 8 van de Piet de Springerschool uit Langbroek. Zij hadden in het jaar daarvoor geen examen gedaan en zouden zodoende de basisschool moeten verlaten zonder diploma.

Dit jaar is gekozen om in ieder geval de groepen 8 van de basisscholen het praktijkexamen af te nemen.

Op dinsdag 16 juni vond het praktijkexamen in de kern van Wijk bij Duurstede plaats. Daar fietsten 124 kinderen het rode parcours. Langs dit parcours waren 6 controleposten. Na het tellen van de fouten bleek dat 4 leerlingen gezakt waren. Zij hadden in de Maleborduurstraat en de Peperstraat gefietst. Dat is op zich vreemd omdat bij de start aan alle kinderen gezegd wordt dat zij daar moeten lopen en dat daar extra op gelet zou worden. Ook zijn een aantal fietsen afgekeurd omdat zij volstrekt niet voldeden aan de wettelijke eisen voor een veilige fiets. Bij die fietsen ontbrak elke vorm van reflectie. Niet in de wielen, geen achterreflector en ook niet in de trappers. Ook ontbrak de bel. VVN gaat er vanuit dat alle ouders of verzorgers zorgen voor een veilige fiets als de kinderen examen gaan doen. Kennelijk is dat een misvatting. De fietsen worden op een wijze gekeurd dat er best wat aan mag mankeren, maar bij een aantal leerlingen was alles fout aan de fiets.

Opvallend was dat veel kandidaten een fiets hadden die al bestemd is voor het voortgezet onderwijs. Er waren 12 kandidaten die bij het theorie gedeelte slechts 1 fout hadden gemaakt en foutloos het praktijk examen hadden afgelegd. Zij kregen daarom een VVN sleutelhanger.

In Cothen en Langbroek fietsten op 17 juni deden 76 kinderen uit zowel de groepen 7 als 8 het praktijkexamen. De route gaat vanuit beide plaatsen over een zelfde parcours door zowel Langbroek als Cothen. Omdat de kinderen van De Toermalijn in quarantaine waren, konden zij niet deelnemen aan het examen. Zij kunnen op een ander tijdstip het examen afleggen. Ook in Cothen en Langbroek was geen leerling die het schriftelijk examen foutloos heeft gemaakt.

Nieuw was de permanent uitgezette route in deze plaatsen. De gemeente heeft daar met permanente bebording de route bewegwijzerd. Alle deelnemers waren daarover zeer te spreken. Het scheelt de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland heel veel werk om de route met tijdelijke bordjes uit te zetten en ook weer weg te halen. Men hoopt dat deze voorziening in Wijk bij Duurstede ook kan lukken. Het is dan mogelijk om op meerdere data het praktijkexamen te doen. Voor groep 7 van dit schooljaar wil men in september/oktober het praktijkexamen afnemen. Zij zijn dan groep 8 maar halen dan toch in 2021 hun verkeersdiploma.

VVN dankt alle vrijwilligers die de controleposten hebben bemand. Ook dank aan de scholen en de gemeente Wijk bij Duurstede voor hun medewerking zodat zij dit weer succesvol hebben kunnen organiseren.

Verkeersexamen 2021
advertentie
advertentie