Verkeersexamen scholen
Verkeersexamen scholen VVN Wijk bij Duurstede

Praktisch verkeersexamen van de basisscholenscholen van start

5 juni 2021 om 08:00 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Dit jaar is het landelijk schriftelijk verkeersexamen gehouden op 29 maart. Een aantal scholen deed dit digitaal en andere scholen gebruikten daarbij nog de schriftelijke examens.

In verband met Corona is het praktijkgedeelte van het examen in 2020 niet doorgegaan, met uitzondering van groep 8 van de Piet de Springerschool uit Langbroek. Het was voor hen de laatste kans om het examen af te leggen voor dat zij naar het voortgezet onderwijs zouden gaan. Er is toen een speciaal examen gehouden zodat ze met het verkeersdiploma de basisschool konden verlaten.

CORONA Dit jaar zouden daarom de groepen 7 en 8 het examen gaan afleggen. Het zou dan om 300 leerlingen in Wijk bij Duurstede gaan en in Langbroek en Cothen 123. Echter, door corona bleef het lastig en het werd een moeilijke opgave om deze beide groepen het praktijkexamen te laten doen. ,,Om de groepen 8 niet zonder verkeersdiploma van de basisschool te laten gaan, hebben we besloten om in Wijk bij Duurstede alleen voor de groepen 8 het examen af te nemen. Dit houdt in dat op dinsdag 15 juni in Wijk bij Duurstede het praktijkexamen wordt gehouden en op woensdag 16 juni in Cothen en Langbroek”, laat Veilig Verkeer Nederland (VVN,) afdeling Wijk bij Duurstede, Cothen/Langbroek weten.

In Wijk bij Duurstede wordt dit jaar, in tegenstelling tot andere jaren, in 1 route gefietst. Er doen 124 leerlingen examen. De start is bij de Horn, locatie Kompas aan de Hordenweg/Amstel en gaat via de Hordenweg naar het centrum van de stad en vandaar via De Geer en de Horden weer naar de Amstel. De route is bij de leerlingen bekend, dus ze kunnen alvast oefenen al dan niet in schoolverband. VVN: ,,Op zo’n dag doen we graag een beroep op enkele ouders/verzorgers van de kinderen om die dag te helpen jureren. Op verschillende punten controleren deze mensen het fietsgedrag van de kinderen, waarbij vooral gelet wordt op het toepassen van de verkeersregels, zoals bijvoorbeeld een hand uitsteken bij het afslaan, of lopen in de Peperstraat. U kunt de deelnemers herkennen aan de genummerde oranje hesjes.”

VASTE BORDEN Het praktijkexamen in Cothen en Langbroek is een dag later op woensdag 16 juni. Daar gaan 113 leerlingen het examen afleggen. Hier doen zowel groep 7 als groep 8 het examen. In Cothen en Langbroek rijden kinderen altijd 1 route. Van Langbroek naar Cothen en andersom. Nieuw is dat Veilig Verkeer Nederland in Cothen en Langbroek routeborden heeft mogen laten plaatsen die permanent zijn. ,,Dankzij onze gemeente is besloten om die route van vaste borden te voorzien. Als afdeling zijn we heel blij met deze beslissing. Het aanbrengen van onze gebruikelijke tijdelijke route borden is een heel gedoe. Begin juni zijn deze borden geplaatst en kunnen de kinderen ten alle tijden deze route rijden en oefenen. De bedoeling is dat wanneer deze borden een succes zijn, ook de route in Wijk bij Duurstede zal worden voorzien van deze borden. Wij als afdeling VVN zijn erg blij dat ons deze mogelijkheid is geboden.”

GAME EN APP Er is door Veilig Verkeer Nederland veel aandacht gevraagd aan de scholen en ouders om zoveel mogelijk kinderen dit verkeersexamen succesvol te laten behalen. Om kinderen en hun ouders te stimuleren meer te oefenen heeft Veilig Verkeer Nederland een game of app. ontwikkeld voor smartphone of tablet. Leuk en leerzaam! Downloaden kan via www.vvn.nl/vvn-verkeersexamen of de appstores van Google en Apple.

De afdeling VVN Wijk bij Duurstede, Cothen/Langbroek wenst de leerlingen veel succes met het praktijkexamen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie