Ben van Ziel in actie als zwemofficial bij EK Zwemmen (Boedapest).
Ben van Ziel in actie als zwemofficial bij EK Zwemmen (Boedapest). KNZB

Cothense zwemofficial Ben van Ziel bij EK Zwemmen in Boedapest

25 mei 2021 om 09:16 Overig

BOEDAPEST / COTHEN Van 17 t/m 23 mei werden de Europese Kampioenschappen zwemmen gehouden in de Duna Aréna in Boedapest (Hongarije). Ben van Ziel uit Cothen was aanwezig als zwemofficial.

Ben is sinds 2008 scheidsrechter bij het wedstrijdzwemmen en kwam in 2019 op de internationale lijst met scheidsrechters te staan. ,,Op de lijst van de FINA (wereldzwembond) staan vijf Nederlandse scheidsrechters. In Nederland leiden wij Nederlandse (Jeugd-)Kampioenschappen en kwalificatiewedstrijden voor een EK, WK of de Olympische Spelen. Daarnaast komen wij ook in aamerking om te jureren bij een EK of WK.”

In maart 2020 kreeg Ben te horen dat hij genomineerd was om naar het EK in Hongarije te gaan. ,,Het zou voor mij de eerste keer zijn om naar een internationaal toernooi te gaan. De teleurstelling was ook groot toen het toernooi uitgesteld werd vanwege de coronapandemie.” Begin dit jaar werd bekend dat de Europese Kampioenschappen alsnog gehouden zouden worden. ,,Ik was blij om te horen dat ik weer door de KNZB genomineerd was om te gaan. Na een aantal weken kreeg ik de bevestiging.”

Voor de organisatie was het een grote uitdaging om alles in goede banen te leiden. Er moest een bubbel gecreëerd worden voor 2800 mensen. Daarnaast moest iedereen zich aan verschillende maatregelen houden. ,,Wij werden regelmatig getest op corona en moesten tijdens de wedstrijden een mondkapje dragen.”

Het mooiste moment was de finale van de 100m vrije slag, die door Femke Heemskerk gewonnen werd. ,,Het is toch bijzonder als een Nederlandse zwemster Europees Kampioen wordt op jouw baan.”

,,Ik heb de afgelopen week genoten van het niveau van zwemmen en van jureren. Je moet erg scherp zijn, want de topzwemmers zoeken de grenzen van de regels op.
Het was bijzonder om te mogen jureren op een EK. Als internationaal zwemofficial maak je kans om ongeveer om het jaar genomineerd te worden voor een buitenlands toernooi. Ik hoop dat ik dan weer een kans krijg. Dit was fantastisch, maar smaakt natuurlijk wel naar meer.”

advertentie
advertentie