Nanda en Rico Pettinga in de boekwinkel
Nanda en Rico Pettinga in de boekwinkel Pettinga

Drie op een Rij: Juist nu boeken lezen! Boekhandelaar Rico Pettinga

27 januari 2021 om 11:25 Opinie

WIJK BIJ DUURSTEDE In Drie op een Rij vragen we wekelijks drie mensen hun mening te geven over één onderwerp. Deze week over: boeken. De afgelopen weken wordt er opgeroepen om toch vooral boeken te kopen, omdat veel boekwinkels het nu heel moeilijk hebben. Auteur Ronald van der Pol, boekhandelaar Rico Pettinga en Renée Tiemstra van RB Z-O-U-T geven hun mening. In deel 2, Rico Pettinga

door Ali van Vemde

Dat het moeilijke tijden zijn voor de boekhandel, daar kan Rico Pettinga over mee praten. „Dat is het zeker. Je hebt direct vanaf het moment dat we de winkel moesten sluiten, op 15 december, geen inkomsten meer, terwijl de vaste lasten gewoon betaald moeten worden. Bovendien blijf je zitten met grote voorraden die je met het oog op de feestdagen hebt ingekocht. In december heb je normaal eigenlijk elke dag de omzet van een superzaterdag. Ook die viel meteen stil. Voor overheidssteun kom je pas in aanmerking als je omzet in het laatste kwartaal gedaald is met 30%. Dat halen we natuurlijk niet omdat we in oktober en november tot half december goed gedraaid hebben. Bijna geen enkele winkel komt daarom voor steun in aanmerking. Gelukkig hadden we in maart al een bezorgdienst opgezet. Daar wordt momenteel veel gebruik van gemaakt, waardoor we toch nog geregeld een boek verkopen. Met elke bestelling zijn we enorm blij en we zouden de klant wel een zoen willen geven, maar dat is nu natuurlijk helemaal ten strengste verboden.”

De winkel is gesloten, maar de boekwinkel blijft open! „We brengen de boeken bij u thuis deze winter. De klant kan boeken bij ons bestellen via ons telefoonnummer 577300, via ons e-mailadres info@boekhandelpettinga.nl of via facebook. Onze levertijd is snel, want veel boeken zijn uit voorraad leverbaar. Vaak bezorgen we dezelfde dag nog. Eventueel pakken we het boek in als het een cadeautje is. Onze service wordt door onze klanten hoog gewaardeerd.”

Waarom een boek? Pettinga is er duidelijk over. „Een mens die niet leest heeft één leven, een mens die leest heeft duizend levens. Nu we genoodzaakt zijn veel thuis te blijven is het heerlijk ontspannend een boek te lezen en even weg te zijn uit de dagelijkse beslommeringen. Ook bevordert het lezen de algemene ontwikkeling en de taalvaardigheid, wat ook voor kinderen heel belangrijk is. Ook voor niet-lezers is het lezen een aanrader, want iedereen heeft wel een liefhebberij waar hij of zij meer van wil weten.”

Welke boeken zijn op dit moment populair? „Revolusie van Van Reybrouck (over Ned.-Indië), Een wonderbaarlijk politicus van Smeets (Van Mierlo), Wen er maar aan van Meijer (de overgang), recente literatuur in het algemeen en romantische boeken. Veel goede boeken blijven echter helaas onverkocht, omdat we in deze tijd in de winkel niet kunnen adviseren. Ook is het heel jammer dat de klant nu niet kan snuffelen tussen de oude en nieuwe boeken.”

Het wordt nog spannend of de boekwinkel het gaat redden. „We hebben het nu, kort gezegd, dubbel zo druk door de bezorging aan huis tegen de helft van de normale omzet. De vaste lasten vormen een grote last voor de zaak. Heel inspirerend voor ons echter is de grote steun die we van onze klanten ondervinden. Daardoor houden we de moed erin.”

Lees ook de mening van auteur Ronald van der Pol 

advertentie
advertentie