Afbeelding
Calypso Theater

Het is erop of eronder voor theater Calypso

26 november 2020 om 15:21 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het voortbestaan van theater Calypso ligt momenteel in handen van de gemeenteraad. Alle raadsfracties lijken positief te staan tegenover een extra subsidie van 60.000 euro. Raadsleden dragen het theater een warm hart toe en zien het als dé culturele instelling van Wijk. Iets om zuinig op te zijn. Of het echt gaat lukken zal duidelijk worden op 15 december.

door Kuun Jenniskens

Momenteel krijgt theater Calypso jaarlijks 58.000 euro subsidie van de gemeente. De huidige subsidie is alleen bedoeld voor de programmering, om goede acts naar Wijk bij Duurstede te kunnen trekken. Calypso draait verder geheel op vrijwilligers.

Eigenaren Ton en Katrien van Ginkel stoppen er ontzettend veel tijd in, en zij zijn toe aan hun pensioen. Daarom is er een ondernemingsplan gemaakt om het theater te professionaliseren. Er moeten vaste krachten in dienst worden genomen. Voor de komende twee jaar is 150.000 euro per jaar nodig. Hiervoor ligt een subsidievoorstel bij de gemeente van 90.000 euro voor 2021 en 2022; een bedrag van 30.000 euro komt uit het corona compensatiefonds van het Rijk voor culturele instellingen. De gemeente zou uit de eigen spaarpot 60.000 euro moeten bijdragen.

Ton van Ginkel: ,,Er moet een aantal pionnen op de juiste plekken komen. Zoals een zakelijk coördinator, een theatertechnicus en iemand voor de programmering. Hiermee hopen we ook het niveau verder op te krikken.” De vrijwilligers blijven de bar draaien, die vinden dat ook erg leuk om te doen, zei Van Ginkel tijdens de Voorbespreking.

Het ondernemingsplan ligt onder geheimhouding bij de gemeenteraad. Een deel van de Voorbespreking op 24 november vond daarom in beslotenheid plaats.

Er moet een aantal pionnen op de juiste plekken komen

TWEE JAAR, OF LANGER? GroenLinks, VVD en CDA kunnen meegaan met dit raadsvoorstel. Net als D66. Idee is om dit voor de komende twee jaar te doen, en er dan na de verkiezingen van 2022 met een nieuwe gemeenteraad opnieuw over te oordelen. Dit is ook de insteek van wethouder Kosterman, zij zegt dat ook vanwege de slechte financiële positie van de gemeente, en de onzekerheden rondom corona.

Voor het college van B&W weegt mee dat, indien niet wordt ingestemd met het extra geld, er geen toekomst meer is voor Calypso. Op dat moment heeft Wijk bij Duurstede geen plek meer waar een verscheidenheid aan activiteiten plaatsvindt. De vrees is dat het pand voor langere tijd leeg zal staan wat gevolgen heeft voor de bedrijvigheid in de binnenstad. 

Op 15 december volgt een raadsdebat over dit onderwerp en dan zal de gemeenteraad een besluit moeten nemen. De SP gaat broeden op een motie of een amendement, omdat de partij het theater eigenlijk structureel zou willen ondersteunen. Jeroen Brouwer (SP): ,,Als je wil professionaliseren dan kost dat meer tijd dan 1 of 2 jaar. Anders ben ik bang dat het weggegooid geld is.”

Ton van Ginkel erkent tegenover de SP dat het beter zou zijn om de financiën voor 5 jaar te regelen. Dat is ook nodig om goede krachten in huis te kunnen halen. ,,Als ik mensen benader, dan willen ze zeker mee opbouwen met het huidige team, maar ze gaan dat niet aan voor 1 of 2 jaar inderdaad.” Ook PCG en Duurzaam Wijk overwegen een motie of amendement. 

Theater Calypso redt het niet zonder steun
Theater Calypso
advertentie
advertentie