Afbeelding
Kuun Jenniskens

Wat staat er op de raadsagenda?

19 november 2020 om 18:30 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Op dinsdag 24 november is het weer Avond van Raad. Spannend punt is dat er over het voortbestaan van Calypso wordt vergaderd. Maar ook over de klimaatneutrale ambities van de gemeente, en het ondernemersfonds. Deze vergadering is via een livestream te volgen.

door Kuun Jenniskens

Van 19:30 tot 21 uur staan er gelijktijdig twee onderwerpen op de agenda. Het gaat om een agenderingsverzoek van CDA en SP om over de Klimaatneutrale ambities van Wijk bij Duurstede te spreken. Beide partijen zeggen dat het gewijzigde Nationale klimaatakkoord een eerlijker en daarmee ook haalbaarder verhaal is geworden. Door financieringsconstructies kunnen ook inwoners met een kleine beurs aan de slag. De nationale doelen van 2030 en 2050 lijken hiermee haalbaar. Het CDA vindt de gemeente te ambitieus. Volgens deze partij kan energieneutraal zijn in 2030 alleen door voluit in te zetten op zonneweides en windmolens. Dat gaat ten koste van het draagvlak bij grote delen van inwoners voor de energietransitie. Bouwen aan draagvlak kost tijd. Daarom is de vraag die tijdens deze Voorbespreking aan de orde is, of Wijk bij Duurstede niet ambitieuzer moet zijn dan de landelijke ambities in het klimaatakkoord? 

Calypso overeind houden

De gemeenteraad praat over een subsidie van 60.000 euro voor Calypso Theater. Omdat het niet meer houdbaar is om volledig op vrijwilligers te draaien staat Calypso op een kruispunt. Om te professionaliseren is er geld nodig, anders is er geen toekomst meer voor Calypso. 

Ondernemersfonds 

Van 21:05 uur tot 22:15 uur is er een Voorbespreking over het ondernemersfonds. Het fonds is geëvalueerd en de vraag is, of en hoe de gemeenteraad hier verder mee wil gaan. 

advertentie
advertentie