Afbeelding
Donorregister

56,3% inwoners Wijk bij Duurstede geeft toestemming voor orgaandonatie

Zorg

WIJK BIJ DUURSTEDE Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Wijk bij Duurstede die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 6 november een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 8300 inwoners van Wijk. 


Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Je kunt je keuze zelf invullen op www.donorregister.nl. Maak je geen keuze? Dan kom je in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Minister van Ark van het ministerie van VWS: ,,Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister.”

BRIEVEN VAN HET DONORREGISTER Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS brieven. Bij de brieven zit een formulier waarop je je keuze kan invullen. Als je al weet welke van de vier mogelijkheden je kiest, hoef je niet op de brief te wachten. Je kunt je keuze op ieder moment invullen óf wijzigen via www.donorregister.nl.

Inwoners van de gemeente Bunnik die nog geen keuze hebben ingevuld, ontvangen de eerste brief rond 6 november. Als je zes weken na ontvangst van de brief geen keuze hebt ingevuld, krijg je een tweede brief. Onderneem je daarna nog steeds geen actie, dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hierover ontvang je een bevestigingsbrief. Bekijk hier de Nederlandstalige brief en de brief in andere talen.

DIT VULDEN INWONERS VAN WIJK IN  Tot 1 oktober vulde 56,9% van de Wijkenaars vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 54,3% om toestemming voororgaandonatie na overlijden. 33% wil geen orgaandonor worden en 12,6% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Voor Houten geldt dat tot 1 oktober 2020 58% van de inwoners vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie heeft ingevuld. Van de ingevulde keuzes gaat het bij 56,5% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden.30,7% wil geen orgaandonor worden en 12,7% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

In de gemeente Bunnik vulde tot 1 oktober 57,7% van de inwoners vanaf 18 jaar zijn keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Daarbij gaf 59,1% toestemming voor orgaandonatie na overlijden, 27,8% wil geen orgaandonor worden en 13% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Heb je hulp nodig bij het invullen van je keuze? Dan kun je binnenlopen bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Veel bibliotheken geven voorlichting. Hier krijg je uitleg over de nieuwe donorwet. De bibliotheken hebben ook folders in het Nederlands en in andere talen, zoals Engels, Turks of Arabisch.

Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

advertentie