Peggy Bartman de dag na haar fietsongeluk op de Langbroekerdijk, waarbij de tractor doorreed
Peggy Bartman de dag na haar fietsongeluk op de Langbroekerdijk, waarbij de tractor doorreed Via Peggy Bartman

Na fietsongeluk met letsel; ,,Loonwerkers en tractorbestuurders, hou rekening met medeweggebruikers!”

15 september 2022 om 16:16 Verkeer en vervoer

REGIO De Werkhovense Peggy Bartman fietste vanuit de supermarkt in Odijk de mooie route terug naar huis; via de Langbroekerdijk en De Laan bij Beverweerd. Het is dinsdagmiddag 6 september 15:45 uur als een tractor recht op haar af komt rijden. Peggy: ,,Ik had het gevoel dat hij me niet zag. Hij reed rakelings langs me, waarop ik de macht over het stuur verloor en een lelijke val maakte. Ook mijn val zag de bestuurder niet, hij minderde geen vaart en reed gewoon door.” Omstanders belden 112, de politie kwam, en de hevig bloedende Peggy Bartman werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

door Kuun Jenniskens

Het ongeluk vond plaats ter hoogte van landgoed Beverweerd, nabij Langbroekerdijk 15b (gemeente Driebergen). Als nabije ziekenhuizen geen plek op Eerste Hulp blijken te hebben, wordt Peggy Bartman naar ziekenhuis Leidse Rijn gebracht. 

Bartman probeert met beide handen haar val te weren maar slaat toch met haar gezicht tegen de grond. Ze bloedt hevig uit haar mond en Peggy Bartman vreest voor haar nieuwe kunstknie - zit die nog wel goed? In het ziekenhuis worden röntgenfoto’s gemaakt van de knie en CT scans van haar hoofd en handen. Er blijken kleine scheurtjes in het bot van haar rechterhand te zitten, dus ze krijgt een brace en een mitella. Ook de topjes van haar vingers zijn kapot. Haar gezicht is gezwollen en bont en blauw. Dit kost haar zeker vijf weken hersteltijd.

TIPS EN GETUIGEN? Het ongeluk kende getuigen, maar Bartman heeft hun gegevens niet. Het echtpaar dat 112 belde kwam vanuit De Rijp een dagje in het Langbroekerweteringgebied fietsen en was op weg naar hun auto die bij station Driebergen stond geparkeerd. Bartman zou graag met hen in contact treden. Wie weet kunnen zij het landbouwwerktuig beschrijven? Bartman was te geschrokken om hierop opmerkzaam te zijn. Of misschien kunnen andere mensen een tip geven over (het bedrijf) van de bestuurder?

DENK AAN MEDEWEGGEBRUIKERS Door het fietsongeluk zit de schrik er goed in bij Peggy Bartman. Ze is bang om weer op de fiets te stappen. Maar ze is ook flink boos op de bestuurder: ,,Deze jongens wanen zich zo groot, ze hoeven met niets of niemand rekening te houden.” Bartman wil de bestuurder opsporen omdat bij het fietsongeluk haar zonnebril op sterkte stuk is gegaan. ,,Deze moet ik nieuw aanschaffen en mijn verzekering vergoedt dat niet.” Ook wil ze een oproep doen zodat loonwerkers en tractorbestuurders zich beter gaan realiseren dat ze rekening moeten houden met medeweggebruikers zoals fietsers en wandelaars. 

ONDERZOEK REDACTIE ONGEVALLEN De redactie wil nader onderzoeken of er veel ongelukken op de Langbroekerdijk gebeuren tussen tractoren en loonwerkers aan de ene kant, en fietsers en wandelaars aan de andere kant. Mensen met dergelijke ervaringen kunnen zich met een mail melden bij: k.jenniskens@bdu.nl. Deze vraag is relevant omdat een week later, op dinsdagmiddag 13 september om 16:30 uur een soortgelijk ongeluk tussen een fietser en een langbouwwerktuig plaatsvond - maar dan 100 meter verder in de richting van de Rijsenburgselaan.

Update donderdag 15 september 16:46 uur: Peggy Bartman heeft inmiddels van de politie vernomen dat het ongeluk van 13 september een eenzijdig ongeluk was, waarbij een racefietser onwel was geworden. Een loonwerker hield daarna met zijn landbouwvoertuig de weg vrij zodat de ambulance kon naderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie