Op de urnengraven werden bloemen of lichtjes geplaatst
Op de urnengraven werden bloemen of lichtjes geplaatst Ali van Vemde

Inzegening urnenveld

20 juli 2021 om 11:09 Religie

WIJK BIJ DUURSTEDE Op de prachtige RK begraafplaats aan de Steenstraat zijn vrijdag 17 juli de nieuwe urnengraven gezegend door pastoor Fred Hogenelst. Een bijzonder moment dat veel belangstellenden trok. Tien urnengraven zijn hier geplaatst. Co Kosterman was een van de vrijwilligers die zijn ziel en zaligheid in dit kerkhof heeft gestoken en hij was de aanjager van dit fraaie urnenveld.

door Ali van Vemde

Belangstellenden verzamelden zich in de stralende zon op de RK begraafplaats. Na het welkom door Pastoor Hogenelst volgde de eerste lezing ‘Johannes 21’ en de zegening van het urnenveld en het zegeningsgebed. Na het bidden van het ‘Onze Vader’ en ‘Wees gegroet Maria...’ zegende de Pastoor het urnenveld met wijwater. Daarna was er voor de aanwezigen de gelegenheid om bloemen of lichtjes op de graven te plaatsen. Hierop volgde het samen zingen van ‘Zo Vriendelijk en veilig als het Licht’. Pastoor Hogenelst sprak zijn waardering uit voor de vrijwilligers die zorg dragen voor het onderhoud van de begraafplaats en het realiseren van de urnengraven. Hierna dankte hij alle aanwezigen dat zij deze inzegening hebben willen meemaken. Om de inzegening af te sluiten werden de aanwezigen uitgenodigd om een kopje koffie te drinken en nog even samen na te praten.

EEUWENOUDE BEGRAAFPLAATS Elke dinsdag is een trouwe groep vrijwilligers actief, zodat de begraafplaats opgeruimd en netjes blijft. Dit groepje mannen verricht deze taak trouw en gewetensvol, maar ook met de nodige humor.  De begraafplaats is al eeuwen oud. Tot het begin van de negentiende eeuw werden ook de katholieken in Wijk bij Duurstede begraven in de Grote Kerk. In 1820 kwam er een eigen kerk aan de Klooster Leuterstraat, maar in 1827 werd het bij wet verboden overledenen te begraven in kerken en kapellen. Hierop werd in 1828 een algemene begraafplaats ingericht aan de Steenstraat. In 1898 werd een RK begraafplaats ingericht, ook aan de Steenstraat.  

Pastoor Hogenelst zegent het urnenveld met wijwater
Pastoor Hogenelst zegent het urnenveld
advertentie
advertentie