Roden Girl Choristers
Roden Girl Choristers Alfred Oosterman

Festival of Lessons & Carols met Roden Girl Choristers

Religie

WIJK BIJ DUURSTEDE De eerste weken zitten erop en inmiddels is het wel duidelijk. Het Harrison & Harrison orgel is een aanwinst voor de Grote Kerk. Pianisten, dirigenten, koren en luisteraars zijn het eens: wat een fantastisch geluid! Het orgel uit 1883 dat in 2016 vanuit Engeland naar Wijk kwam, is volledig gerestaureerd en inmiddels overgedragen aan de kerk. Om dit te vieren krijgt het instrument zes weken lang alle aandacht. Zo kan iedereen kennismaken met het orgel en zelf consttateren dat de vrijwilligers, die zo hard hebben gewerkt, niets te veel hebben gezegd.

Ali van Vemde

Het inauguratiefestival loopt langzaam ten einde. Op zondag 1 december volgt nog Choral Evensong met Kamerkoor Cantiago, op vrijdag 6 december Laurel & Hardy (stomme) film begeleid met orgel en het festival wordt afgesloten met het Festival of Lessons & Carols met de Roden Girl Choristers. Aanmelden hiervoor is aan te raden.

[PRACHTIGE AFSLUITING] Predikanten Louis Wüllschleger en Jan Offringa verheugen zich erg op het Festival of Lessons & Carols op zondag 15 december om 17.00 uur. "Het is een waardige afsluiting van het inauguratiefestival. "Dit kerstconcert moet echt de uitsmijter worden. De Roden Girl Choristers is een fantastisch koor, onder leiding van Sonja de Vries. Het meisjeskoor is een kweekvijver van talent. Met vaste begeleider Sietze de Vries aan het orgel belooft het een fantastisch concert te worden. Het is prachtig dat dit hier gaat gebeuren." De dienst bestaat uit het optreden van het koor met tussendoor lezingen. Het wordt een laagdrempelige dienst met afwisselend lezingen, liederen, koorzang en samenzang. "De combinatie toegankelijkheid plus het niveau van het koor en het orgel maakt dit heel speciaal." Oorspronkelijk ging men met carols langs de deuren, deze liederen zijn in de liturgie terechtgekomen. Ieder jaar werd één nieuwe carol toegevoegd, zodat een bonte verzameling is ontstaan waaruit de liederen gekozen kunnen worden.

[RODEN GIRL CHORISTERS] Het meisjeskoor bestaat al sinds 2000 en zet zich vooral in voor het ontwikkelen van jong zangtalent. Met inmiddels een hele goede reputatie. Het koor bestaat uit 20 tot 25 meisjes in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Hier worden jonge meisjes in het opleidingstraject voorbereid op een auditie als chorister. Regelmatig zijn er studiereizen naar Engeland en uitwisselingen met koren. Dit draagt bij aan de muzikale vorming van de choristers. De Anglicaanse koortraditie is een bron van inspiratie. Festival of Lessons and Carols is een Engelse traditie, ruim een eeuw geleden ontstaan in de Anglicaanse kerk, oorspronkelijk in de kerstnacht. Het gaat hierbij om de afwisseling tussen liederen en lezingen. Deze lezingen gaan over het kerstverhaal. Vanaf de profetie over de geboorte van Jezus tot aan het bezoek van de wijze mannen. Hier tussendoor worden de kerstliederen gezongen. Tot nog niet zo heel lang geleden werd dit alleen gedaan door jongenskoren, nu ook door meisjeskoren. Met het Engelse orgel belooft het echt iets bijzonders te worden.

Het zal ongeveer een uur duren. Er is een collecte. Na afloop is er tijd voor een gezellig samenzijn, alles in de sfeer van kerst. Een mooie afsluiting van de kerstmarkt die tevens op deze dag wordt gehouden. Omdat er grote belangstelling wordt verwacht is het nodig om u aan te melden. Dit kan via scgk.nl

advertentie