VVV vrijwilliger Antoinette van Proosdij
VVV vrijwilliger Antoinette van Proosdij Ali van Vemde

De Wijkse Stadshaven: VVV vrijwilligers Kromme Rijnstreek over hun favoriete plek

4 augustus 2021 om 10:14 Recreatie

REGIO De vrijwilligers van de VVV Kromme Rijnstreek doen hun werk vol passie. Zij doen niets liever dan bezoekers van deze streek te informeren over de vele activiteiten, de mooiste plekjes en de bezienswaardigheden. Vanzelfsprekend hebben ze ook zelf een favoriete plek in de omgeving. Vier weken lang vertelt een aantal vrijwilligers over de plek waar ze graag komen. Joke Peek was te vinden bij steenfabriek De Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede en Hans van der Berg bij Amelisweerd in Bunnik. Ben je ook zo enthousiast en wil je dit graag delen met bezoekers van onze prachtige Kromme Rijnstreek, meld je dan ook aan als vrijwilliger.

door Ali van Vemde

In de stadshaven van Wijk bij Duurstede vertelt VVV-vrijwilliger Antoinette van Proosdij waarom zij hier zo graag komt en waarom zij haar werk zo leuk vindt. Tijdens de stevige regenbui is het Leugenbankje de plek om te schuilen. Vanaf hier heb je prachtig zicht op de haven met het Vikingschip. „Het is hier zo mooi,” verzucht ze. „Ik ben gek op water en we hebben ook zelf een bootje.” Van Proosdij wil vooral laten zien hoe mooi de haven geworden is. „De grijze bankjes, de aanlegsteigers, het is mooi opgeknapt. Het is heerlijk om te kijken naar de Nederrijn en de bootjes. Tijdens de lockdown haalden we koffie en kwamen we hier tot rust. Maar ook als we zelf varen gaan we altijd even de haven in.”

LASTIGE KEUZE Kiezen voor het mooiste plekje blijkt lastig. „De binnenstad van Wijk is een prachtige plek om te wonen en te werken. Eén van mijn favoriete plekjes is ook Kasteel Duurstede, waar ik in 2009 ben getrouwd.” Veel toeristen weten Wijk bij Duurstede inmiddels te vinden. „Er is veel belangstelling voor het nieuwe wandel- en fietsnetwerk. Maar ook wordt ons regelmatig gevraagd naar Museum Dorestad, hopelijk gaat het museum weer open. Maar het is ook heerlijk om een kopje koffie te drinken op de Markt op één van de terrassen, of te varen met de Krommerijnder of het Vikingschip. Vanaf 11 augustus beginnen we weer met de inloop stadswandelingen. Aanmelden kan bij de balie, er kunnen maximaal tien mensen mee.” Op de website van de VVV Kromme Rijnstreek is informatie te vinden.

Over het rijke verleden is veel te vertellen. „De Vikingen, David van Bourgondië, noem maar op. Zelf leer ik ook steeds meer, het is leuk om je daarin te verdiepen. Het leuke van ons team is dat ieder een eigen expertise heeft, de één weet alles van gebouwen, de ander van landschappen en weer een ander van fietsroutes.” Van Proosdij is sinds 2019 vrijwilliger bij de VVV. Daarvoor werkte ze 43 jaar bij Randstad in Amsterdam. „Nu geef ik geen advies over werk,, maar over leuke dingen doen. De combinatie van dit werk en het oppassen op de kleinkinderen is heerlijk. Wat ik nog graag zou willen in Wijk bij Duurstede is een grote speeltuin met horecagelegenheid, zoals de natuurspeelweide in Cothen. Voor de kinderen hebben we wel een puzzelspeurtocht en een doe-boekje. Ook is het leuk om een tochtje te maken met de pont en aan de overkant een ijsje te eten.” Van Proosdij hoopt dat het team kan worden uitgebreid met vrijwilligers. „Als we meer mensen hebben, kunnen we langer open.”

VVV Kromme Rijnstreek vrijwilliger Antoinette van Proosdij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie