Joke Peek bij steenfabriek De bosscherwaarden
Joke Peek bij steenfabriek De bosscherwaarden Ali van Vemde

Voor VVV vrijwilliger Joke Peek is Steenfabriek de Bosscherwaarden een bijzondere plek

21 juli 2021 om 11:47 Recreatie

REGIO De vrijwilligers van de VVV Kromme Rijnstreek doen hun werk vol passie. Zij doen niets liever dan bezoekers van de Kromme Rijnstreek te informeren over de vele activiteiten, de mooiste plekjes en de bezienswaardigheden. Vanzelfsprekend hebben ze ook zelf een favoriete plek in de omgeving. De komende weken vertelt een aantal vrijwilligers over de plek waar ze graag komen. Ben je ook zo enthousiast en wil je dit graag delen met bezoekers van onze prachtige Kromme Rijnstreek, meld je dan ook aan als vrijwilliger.

door Ali van Vemde

Joke Peek is vrijwilliger bij de VVV in Wijk bij Duurstede. Zij vertelt over de plek die haar hart gestolen heeft; steenfabriek De Bosscherwaarden. „Het is hier zo’n fantastische plek,” verzucht ze. „Al toen het net gerenoveerd was kwam ik hier. Het is mooi dat het behouden blijft, het is toch een stukje historie. Wat deze plek extra bijzonder maakt is dat mijn partner André is opgegroeid bij een steenfabriek. Hij logeerde vaak bij zijn grootouders in Vaartsche Rijn en mocht koude thee meedrinken met de mannen. Dat zijn mooie herinneringen.” Peek wandelt richting het water en geniet van het weidse uitzicht. Hier kijk je over de Lek, met in de verte de kerktoren. „Dit is de plek waar ik tot rust kom.” Steenfabriek De Bosscherwaarden werd in 1923 gesticht. In 2009 werden de ringoven, de schoorsteen en fabriekshal gerenoveerd. Regelmatig worden hier rondleidingen gegeven. Zie ook utrechtslandschap.nl

ONDERZOEK „In 1982 kwam ik vanuit Zeist in Wijk bij Duurstede wonen, in De Horden,” vertelt Peek. „Met een vriendin heb ik toen onderzoek gedaan naar de grond in de wijk. In het archief zijn we op zoek gegaan naar informatie, ook over de ovens. Hier schreven we over in het wijkkrantje dat er toen nog was. Altijd als ik ergens kom wonen, wil ik alles weten over de buurt, de straatnamen, de historie. Vanuit mijn eigen ervaringen en belevenissen kan ik de bezoekers van de VVV vertellen. Mensen vinden het vaak leuk om te horen. We hebben hier ook veel te bieden. De rijke historie, het water met de Kromme Rijn en de Lek en het inundatiekanaal. Ik praat ook veel met de stadsgidsen, zij weten heel veel over de geschiedenis. Wat Wijk bij Duurstede zo leuk maakt is de Bourgondische sfeer die er hangt. De terrassen zijn afgeladen en er is altijd wat te doen.”

BLIJE MENSEN Waarom het werk bij de VVV zo leuk is? „Er komen altijd blije mensen. Ze zijn een dagje uit of op vakantie en willen alles weten over de geschiedenis of in het voorjaar over de bloesem. Niet alle vragen kan ik beantwoorden, maar ik ga het wel altijd uitzoeken of verwijs ze door. Hier leer ik zelf ook weer van. Ook met de collega’s wisselen we kennis uit.”  De groep vrijwilligers bij de VVV mag nog wat worden uitgebreid. „Als we meer vrijwilligers hebben, dan kunnen we het VVV kantoor ook wat vaker openen. Met elkaar zorgen we ervoor dat het goed draait. We hebben een leuk team, alle vrijwilligers zijn even enthousiast. Onderling hebben we het heel gezellig. Wat dit vrijwilligerswerk ook fijn maakt is dat het niet moet, de werktijden worden in overleg bepaald. Het zou fantastisch zijn als we het team kunnen uitbreiden.” Interesse, neem dan contact op met de VVV Kromme Rijnstreek!

VVV vrijwilliger Joke Peek
advertentie
advertentie