Roger Caubo (VVV) overhandigt de ingelijste tekening aan de wethouders Jan Kuiper en Jeroen Brouwer
Roger Caubo (VVV) overhandigt de ingelijste tekening aan de wethouders Jan Kuiper en Jeroen Brouwer Peter van der Horst

VVV Kromme Rijnstreek viert 50-jarig jubileum met tekening oude stadhuis Wijk bij Duurstede

27 maart 2024 om 09:25 Recreatie Tips van de redactie

WIJK BIJ DUURSTEDE/BUNNIK/HOUTEN De VVV is er voor inwoners die meer willen weten over hun eigen woonplaats. Dat kan zijn voor wandel- en fietsrouten in de omgeving of voor een stadswandeling met een gids of het boeken van het Vikingschip of Krommerijnder. Maar ook toeristen weten deze mooie omgeving steeds beter te vinden. De medewerkers van de VVV doen er dan ook alles aan om de Kromme Rijnstreek nog beter op de kaart te zetten. In dit feestelijke jubileumjaar zal de organisatie zich regelmatig laten zien.

Een grote verandering zal de verhuizing van de VVV van de Achterstraat in Wijk bij Duurstede naar de Markt zijn. Hier wordt de VVV een inspiratiepunt en zal de bezoekers de gastvrijheid van de regio laten zien door goed advies te geven en te laten zien wat er allemaal te beleven en te zien is in de Kromme Rijnstreek. De rijke geschiedenis zal zeker de aandacht krijgen. Denk aan Dorestad, de Romeinen, het fruit, de vele landgoederen, de Lek en de forten. Ook met ondernemers wordt de samenwerking gezocht. Regelmatig worden inspirerende bijeenkomsten georganiseerd.

TEKENING OUDE STADHUIS

Ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan heeft de VVV een tekening laten maken van het Oude Stadhuis op de Markt in Wijk bij Duurstede. Het gebouw waar de laatste jaren zo veel om te doen is en wat de vaste locatie van de VVV is sinds de tachtiger jaren. Ook het gebouw waar veel Wijkenaren een herinnering aan hebben. Om je rijbewijs of paspoort te verlengen, om aangifte te doen van geboorte of overlijden, of waar sommigen misschien nog een nachtje hebben doorgebracht in de politiecel die er ooit was. Vele Wijkenaren zijn hier getrouwd. Eind dit jaar is de verbouwing klaar en zullen VVV en Museum Dorestad hier samen worden gehuisvest.

RIJKSMONUMENT

Het Oude Stadhuis is een Rijksmonument, dat is gebouwd in de jaren 1662 tot 1666. Op dezelfde plek stond eerder een kleiner stadhuis. Het stadhuis werd uitgevoerd in de stijl van het classicisme. De nadruk lag niet zozeer op decoratie, maar vooral op harmonische verhoudingen en symmetrie in het volume, de voorgevel en de plattegrond.

In het stadhuis zetelde het stadsbestuur en spraken de schout en schepenen recht. Daarom waren er in het onderhuis cellen, waarin de arrestanten hun vonnis afwachtten. In het gebouw bewaarde men belangrijke zaken als de schatkist, stadsstempels en charters.

Door de bouw van een nieuw stadskantoor aan de Karel de Grotestraat, verloor het stadhuis in 1981 nagenoeg haar functie.

Roger Caubo, voorzitter van de VVV, heeft aan de Wijkse wethouders Jeroen Brouwer en Jan Kuiper de eerste ingelijste tekening (30x40) overhandigd. Vanaf deze week is de tekening te koop bij de VVV.

De tekening van het oude stadhuis
advertentie
advertentie