Iris Meerts is op 29 november van dit jaar 50 jaar geworden en kreeg van de ambtenaren een magazine Iris
Iris Meerts is op 29 november van dit jaar 50 jaar geworden en kreeg van de ambtenaren een magazine Iris Gemeente Wijk bij Duurstede
TERUG- EN VOORUITBLIKKEN MET...

Burgemeester Iris Meerts

1 januari 2023 om 10:10 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE In deze rubriek Terug- en vooruitblikken met... kijken we zo rond de jaarwisseling met de acht fractievoorzitters, de vier wethouders en de burgemeester terug op 2022. Op 31 mei werd door zeven partijen een raadsbreed akkoord ondertekend, de achtste partij Burgerbelangen tekende (nog) niet. Wat zien Wijkse politici en bestuurders als het meest indrukwekkende moment van 2022? Hoe kijkt burgemeester Iris Meerts naar 2023; heeft zij goede voornemens, of zichzelf misschien bepaalde doelen gesteld?

door Kuun Jenniskens

De burgemeester noemt terugblikkend op 2022 de gemeenteraadsverkiezingen als iets dat in het oog springt: ,,Ik ben echt blij met het raadsakkoord, want het was jarenlang onbevredigend met 10 versus 9 stemmen in de gemeenteraad. Het raadsakkoord gaat er ook over om inwoners en maatschappelijke groeperingen het liefst zo vroeg mogelijk mee te laten denken. Dit is echt een flinke stap vooruit.”

Iris Meerts wil ook memoreren dat de enorme vluchtelingenstroom flinke indruk heeft gemaakt. ,,Dat op 24 februari oorlog in Oekraïne uitbrak, werd voor ons heel tastbaar omdat deze mensen ook onze kant op kwamen. Dat brengt het heel dichtbij. Ook dat we niet in staat zijn geweest asielzoekers goed op te vangen - en dan heb ik de beelden van Ter Apel op het netvlies en de onmenselijke opvang - als bestuurder kan ik daar moeilijk mee omgaan. Dat heeft ertoe geleid dat we op 24 augustus als college hebben gezegd een bijdrage te willen leveren. Dit zijn dingen waar je weinig invloed op hebt, maar die direct bij je voordeur komen - ook bij onze inwoners. We hebben elkaar in Wijk beter leren kennen, want het heeft veel losgemaakt. Negatieve emoties, maar zeker ook positieve van alle mensen die spullen kwamen brengen en vrijwilliger werden - mensen die graag iets wilden doen in deze ver-van-mijn-bed-show.”

Voor 2023 heeft de burgemeester een leuk nieuwtje, zegt ze lachend: ,,Ik heb één heel goed voornemen, en dat is dat ik ga trouwen in 2023. Op zaterdag 8 juli nodig ik iedereen uit om naar de receptie te komen. We vinden het echt leuk dat iedereen een glaasje komt drinken. Hier kijk ik heel erg naar uit!”

Iris Meerts heeft een wens voor 2023: ,,Ik hoop dat 2023 een jaar wordt waarin dingen makkelijker worden voor mensen, zoals de energiekosten en de koopkracht. Ik hoop ook dat we manieren blijven vinden om elkaar te zien in plaats van tegenover elkaar te staan. Hier zijn we in Wijk bij Duurstede eigenlijk heel goed in, we zijn er voor elkaar als de nood aan de man is.”

Iris Meerts is sinds 16 december 2019 burgemeester van Wijk bij Duurstede Inmiddels woont ze drie jaar in Langbroek. Ze is van PvdA huize en fanatiek buitensporter. Haar expertise is digitale veiligheid, en ze is voorzitter van alle cyber burgemeesters van Nederland.

advertentie
advertentie