Sybren van der Velden
Sybren van der Velden Mies photographie

VVD geeft reactie op wrijving binnen de coalitie

26 augustus 2021 om 08:08 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE In het afscheidsartikel van het Wijks Nieuws met vertrekkend wethouder Hans Marchal uit deze flinke kritiek op coalitiepartner VVD. Marchal noemt de VVD onder andere onberekenbaar en meldt dat er wrijving binnen de coalitie is. VVD fractievoorzitter Sybren van der Velden wil graag zijn kant van het verhaal laten horen.

door Kuun Jenniskens

De VVD fractie is van mening dat Hans Marchal er niet goed in is om in de spiegel te kijken om op zijn eigen gedrag te reflecteren. De fractievoorzitter: ,,Hij legt de schuld altijd bij anderen neer. Daar zijn wij de afgelopen 3,5 jaar echt tegenaan gelopen bij Hans Marchal.” Van der Velden: ,,Als je het over onberekenbaar hebt, kan ik je vertellen dat vlak na de verkiezingen in het AD een groot artikel stond waarbij woningen werden uitgeruild tegen windmolens. Terwijl we in het coalitieakkoord hebben opgenomen dat we het niet hebben over windturbines. Wat betreft windturbines heeft dit de hele periode door geëtterd, zoals de enquêtes die werden uitgeschreven voor zoekgebieden voor wind en zon. Op het thema duurzaamheid werden we steeds door hem verrast.”

KRITISCH BINNEN HET DUALE SYSTEEM Over de opmerking van Marchal dat je in de coalitie geen oppositie moet voeren, zegt Van der Velden: ,,Dat doen wij ook niet. Maar Marchal verwisselt dit met het duale systeem. Dat is er voor om te zorgen dat je als fractie in de coalitie onafhankelijk opereert van het college.” Volgens de VVD past die houding binnen de wij-zijlijn afspraken, die Marchal ook aanhangt. ,,Dat betekent dat je ook kritisch bent op het college.” 

De VVD’er haalt de motie aan waarbij Marchal werd verzocht alles wat over windmolens gaat eerst met de raad af te kaarten. ,,Zeker op het dossier duurzaamheid liet Marchal in de communicatie steken vallen waardoor we als raad en college in de problemen kwamen omdat inwoners in verzet kwamen. Dat was het geval bij windmolens, de boeren windmolens en diftar. Hierdoor ontstond wrevel, niet alleen binnen de coalitie, maar ook vanuit de coalitie richting het college.” 

Samenvattend zegt Sybren van der Velden: ,,Als VVD zijn wij geen onbetrouwbare partner, maar we hebben een duaal systeem en zijn kritisch. Wij hebben het machtsblok van de coalitie juist doorbroken door voor moties en amendementen ook op te trekken met SP, Burgerbelangen, Duurzaam Wijk, CDA en D66. In het kader van de wij-zijlijn is dit juist van belang. We zijn kritisch en dat is echt wat anders dan onbetrouwbaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie