Het oude stadhuis moet het nieuwe Museum Dorestad worden
Het oude stadhuis moet het nieuwe Museum Dorestad worden Ali van Vemde

Extra geld nodig voor museum Markt 24: ,,We krijgen steeds minder voor meer”

12 juli 2021 om 17:42 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De financiering van de restauratie van het Raadhuis op de Markt 24 met daarbij het gebouw toegankelijk maken voor bezoekers, loopt aardig in de papieren. Dinsdag kreeg de gemeenteraad extra kosten van 195.000 euro voorgelegd. Bij een amendement van SP en GroenLinks om deze kosten door te schuiven naar toekomstige huurders, staakten de stemmen. Daarom staat het voor dinsdag 13 juli opnieuw op de agenda, in de hoop dat iedereen dan wel aanwezig kan zijn - er was één raadslid afwezig.

door Kuun Jenniskens

Naast bovengenoemde indieners werd dit amendement gesteund door D66 en de PCG. Duurzaam Wijk, de VVD, CDA en Burgerbelangen stemden tegen. BB noemt het museum een bodemloze put: ,,We stemmen niet voor een druppel op de gloeiende plaat.” Het CDA vindt dat deze verbouwing te veel wordt ‘geframed’ als restauratie, terwijl er aan de achterkant een trappenhuis met lift en toiletten worden bijgebouwd - voor CDA reden om tegen te stemmen. Duurzaam Wijk wil eerst scenario’s zien met daarin de risico ‘s opgenomen. De VVD ziet te veel open einden en stemde daarom tegen.

D66 steunde het amendement omdat er iets moet gebeuren aan de staat van onderhoud van het gebouw - die holt hard achteruit nu het al jaren niet wordt gebruikt. PCG was het hiermee eens, en steunde het amendement om dezelfde reden.

GESCHIEDENIS MOET ONS WAT WAARD ZIJN Het was een pittig debat. ,,We krijgen steeds minder voor meer”, zei Jeroen Brouwer (SP). ,,Zeker als de bouwkosten blijven stijgen. Maar weet ook hoe belangrijk de geschiedenis van Wijk bij Duurstede is! Dat moet ons wat waard zijn. We stellen voor om over te gaan op het principe van ‘de gebruiker betaalt’.” Daphne van der Maat (GroenLinks): ,,Financieel is dit lastig, het gaat hier toch om gemeenschapsgeld en daar zijn wij verantwoordelijk voor. Vandaar dat we dit amendement indienen.”

ZORGEN OVER AANTAL BEZOEKERS Vanuit meerdere fracties klonken er zorgen over bezoekersaantallen. Niet iedereen gelooft dat dit er 20.000 per jaar zullen zijn - men denkt eerder aan de bestaande 5000 bezoekers.

Wethouder Wil Kosterman zegt dat het uitgangspunt voor de gemeente is dat er 15.000 bezoekers per jaar komen, met 3500 bezoekers voor de VVV. ,,We moeten geen vergelijking maken met de oude plek van het museum. Toen was het museum weinig open en ging het om een verouderde collectie. Op de Markt gaat Museum Dorestad 6 dagen per week open.” De wethouder is van mening dat dit amendement financieel wat ruimte geeft en is het ermee eens om het zo te verrekenen. 

BOUWKOSTEN STIJGEN De VVD meldde dat er ook een memo naar de raad is gestuurd over 36.000 euro extra. Kosterman: ,,Dat gaat om een technische doorrekening van de stijgende bouwkosten tot december. Daarom moeten we snel aan de slag, want bouwen wordt steeds duurder.”

SCHIL MET PIT KRITISCH Ondertussen heeft Paul Heijmans namens Schil met pit (een platform van binnenstadbewoners) laten weten dat huurders zoals het Dorestad museum en de VVV deze 5357 euro extra per jaar, nooit kunnen betalen. Heijmans begrijpt dit niet van de SP, die vaak strijdt voor het verantwoord besteden van gemeenschapsgeld. Van GroenLinks noemt Heijmans het opportunistisch: ,,Zowel de wethouder als het bestuur van het museum zullen zeker met dit amendement akkoord gaan. Ze weten dat ze nooit aan deze extra financiële voorwaarden kunnen en zullen voldoen, maar dat is van latere zorg…”

Op dinsdag 13 juli wordt er opnieuw gestemd. Eerst over het amendement en vervolgens over het raadsvoorstel.

advertentie
advertentie