Burgemeester Iris Meerts
Burgemeester Iris Meerts Ali van Vemde

Burgemeester over Oud en Nieuw: relatief rustige nacht, maar schade was groot

14 januari 2021 om 12:45 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Relatief gezien, zeker ook in relatie tot de regio, is de nacht van Oud en Nieuw goed verlopen, zo is de mening van burgemeester Iris Meerts. ,,Het doel was geen extra druk op de zorg, en dat is gelukt. Er hoefden geen mensen naar het ziekenhuis.” Tijdens de Avond van de Raad van dinsdag 12 januari blikte de burgemeester terug. Er zijn geen hulpverleners met vuurpijlen bestookt, wat vorig jaar wel het geval was. Meerts was minder blij met 15 man politie die tussen 03.00 en 04.00 uur bij het Revius moest optreden.

door Kuun Jenniskens

,,Bij het Revius werden mensen in elkaar geslagen en daar is de politie bijgehaald. Toen kwam een groep vrienden steun verlenen en mee knokken. Om groepen te scheiden heeft 15 man politie in linie opgetreden.” Dit was nodig om verder escaleren te voorkomen, zo zei de burgemeester.

Burgemeester Iris Meerts legt uit dat vier maanden vooraf al gestart is om deze nacht goed te laten verlopen. Vooraf is goed afgestemd tussen politie en BOA en is afgesproken wie waarvoor werd ingezet. ,,De vier BOA’s zijn vooral verkennend bezig en als er wat aan de hand was dan konden ze rekenen op steun van de politie”, zo legt de burgemeester uit. De BOA’s hielden via een portofoon contact met de politie, en hadden bodycams. 

Dit jaar was het voor het eerst dat beide wijkagenten in Wijk bij Duurstede zijn gebleven, dus niet in andere gemeenten ondersteuning gingen verlenen. De BOA’s stopten niet zoals voorgaande jaren om 18 uur, maar gingen door tot 02.00 uur. Vooraf waren risicolocaties geïnventariseerd, zoals leegstaande scholen en de Vikinghal - die waren gebarricadeerd. Daar is niks voorgevallen.

Iris Meerts noemt het digitale dansfeest Dance behind your Wall een enorm succes - daar hebben 15.000 mensen aan meegedaan. 

GEBIEDSVERBOD Voor de burgemeester begon het al op 20 december om 03.00 in de ochtend toen er een trottoir in de fik werd gestoken. ,,Jongeren stichtten brand met benzine uit jerrycans. Dit werd pas na 45 minuten gemeld, zodoende konden we ze niet op heterdaad betrappen. Daar was ik verbaasd over. Kennelijk belt men in Wijk bij zoiets niet met de politie.”

Op 28 en 29 december zijn in verband met deze brandstichting twee verdachten aangehouden. Ook met een derde, die gefilmd heeft, is gesproken. De twee kregen een gebiedsverbod, en een boete van 1000 euro voor het overtreden van de Covid 19 maatregelen. Deze jongeren zijn inderdaad in Oujaarsnacht niet meer gezien, dus de burgemeester was blij dat deze maatregel was genomen en heeft gewerkt.

Het carbid schieten heeft nergens problemen opgeleverd. Er waren 16 plekken aangemeld, allen buiten de bebouwde kom. De burgemeester: ,,De BOA’s zijn dit gaan controleren, maar er werd niet overal geschoten. Sommige mensen vonden het niet leuk om het zonder publiek te moeten doen.”

Uiteindelijk waren er 13 incidenten: 1 vechtpartij, 1 brand, 2 keer overlast door jeugd, 6 keer afsteken vuurwerk, 1 keer bezit van vuurwerk, 1 woninginbraak. En de bus van stichting Binding is vernield: ,,Die is total loss, en dit lijkt op een gerichte actie van een bepaalde groep die we op ons vizier hebben.”

OOK BRANDWEER HAD HET RUSTIG De BOA’s noemden het een rustige jaarwisseling, ook omdat de mensen aanspreekbaar waren. De brandweer Cothen Langbroek heeft helemaal niet hoeven uitrukken, en in Wijk was er een klein incident, dus ook de brandweer noemde het rustig.

De burgemeester is het daar mee eens, maar ze noemt de schade flink. Er zijn 15 verkeersborden vernietigd (kosten 1500 euro) en 9 prullenbakken (2826 euro). Daar komt de schade aan het busje van Binding nog bij, wat voor rekening van de gemeente komt. 

ILLEGAAL VUURWERK Er is relatief veel vuurwerk afgestoken, dat vonden raadsleden ook. Illegaal vuurwerk kan online worden aangeschaft in Polen, Italië, Oost-Europa, zo zei de burgemeester. Volgens haar moet dit landelijk of in Europees verband worden opgelost. Volgens de burgemeester was er dit jaar met reden geen vuurwerkbonus voor jongeren: ,,Vuurwerk was verboden, dan kun je dus niet gaan belonen.”

advertentie
advertentie