Wethouder Wil Kosterman
Wethouder Wil Kosterman Ali van Vemde

Wijkse wethouder Wil Kosterman als informateur aan de slag in West Betuwe

22 mei 2020 om 23:55 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE GroenLinks-wethouder Wil Kosterman is bereid gevonden als informateur op te treden in West Betuwe. Zij moet er, samen met de lokale CDA-politicus Joop Doeland, voor zorgen dat er weer rust komt in de West Betuwse politiek, nadat maandag 18 mei een politieke crisis uitbrak.  

,,Een vrouw en een man, verschillende politieke achtergronden en complementerende stijlen van opereren en na de gesprekken kwamen we tot de conclusie dat we baat hebben bij beide kwaliteiten. Samen bij elkaar een schaap met vijf poten, zou je bijna kunnen zeggen”, aldus Henk de Man, fractievoorzitter van Dorpsbelangen West Betuwe

Omdat Dorpsbelangen de grootste fractie in de gemeenteraad heeft, is het roer tijdens de onderhandelingen in handen De Man. Woensdag 20 mei hebben alle fractievoorzitters in een digitale vergadering het formatieproces besproken. De informateurs beginnen zaterdag 23 mei met de verkennende gesprekken. Het streven is om binnen enkele weken met een advies te komen over een voorkeursvariant voor de coalitievorming. Daarna wordt bepaald wie als formateur wordt aangesteld.

Tijdens een ingelaste raadsvergadering van 18 mei had een meerderheid van de gemeenteraad een motie van wantrouwen aangenomen, waarin werd uitgesproken dat er geen vertrouwen was in het functioneren van de huidige wethouders. In het belang van de gemeente en de continuïteit van processen en uitvoering van projecten besloten de wethouders hun werkzaamheden voorlopig voort te zetten.

De coalitie in West Betuwe bestond uit Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang. 

advertentie
advertentie