Afbeelding
Foto Unsplash

Hoe is de werkgelegenheid in de technische branche?

Partnercontent

Op dit moment is er in Nederland in veel sectoren een tekort aan personeel. Het is welbekend dat dit ook voor de techniek geldt. Al jaren is er een tekort aan personeel in de technische sector. De verduurzaming van woningen en de energietransitie vraagt om meer werk en dus ook gelijk om meer personeel. Bedrijven verwachten daardoor dat het tekort aan personeel zal blijven oplopen de komende jaren. 

Waarom is er een tekort?

Steeds meer bedrijven weten niet meer hoe ze hun openstaande technische vacatures moeten invullen. Al jaren is er in de technische sector een tekort aan goede vakmensen. Maar waarom is er dan een te kort, en hoe is er een tekort ontstaan aan vakmensen in de technische sector? Eén van de redenen waarom er een tekort is aan technici is omdat veel jongeren tegenwoordig doorstuderen en verder willen leren. Veel studenten studeren, na het afronden van het mbo, door naar het hbo. In de elektro en installatie sector, is voornamelijk een mbo niveau een vereiste, maar doordat veel mensen door blijven leren, zijn er te weinig technische instromers van dat niveau. 

Hoe zit het met de werkgelegenheid?

Doordat er al jaren een tekort is aan personeel in de technische sector, en ze verwachten dat dit nog zal blijven groeien, is er genoeg werkgelegenheid in de technische branche. Werkgevers blijven alles op alles zetten om nieuwe mensen te vinden en op te leiden. Om de energietransitie mogelijk te maken, zijn er veel nieuwe vakmensen nodig. Daarnaast zit een grote groep technici al bijna tegen de pensioenleeftijd aan. De grootste kansen zitten er de komende jaren vooral voor monteurs en daar is dan ook de meeste werkgelegenheid te vinden. Daar is de grootste behoefte aan. Ben je benieuwd naar welke vacatures er allemaal open staan in de technische branche? Kijk dan naar technische vacatures per plaats en provincie om te kijken wat er bij jou in de buurt open staat. 

Toekomst

Er wordt verwacht dat er voorlopig nog geen einde komt aan het tekort aan personeel in de technische sector. De energietransitie naar groene energie vraagt om bijbehorend personeel. Dit zijn installateurs die:

  • Zonnepanelen monteren en onderhouden; 
  • Warmtepompen installeren;
  • Elektriciteitsnetten aanleggen.  

Daarnaast is er nog steeds een groot woningtekort in Nederland. Ook dat zal in de toekomst vragen om meer bouwpersoneel, elektriciens, loodgieters en installateurs. Dit zijn voornamelijk banen die een mbo niveau 2, 3 of 4 als vereiste hebben. 

advertentie
advertentie