Afbeelding
Cyberveiligheid

Hoe kan je jouw cyberveiligheid verbeteren? Een stapsgewijze gids

15 oktober 2020 om 14:55 Partnercontent

Altijd en overal bereikbaar zijn en toegang hebben tot het netwerk is de normaalste zaak geworden van de huidige werkende mensen. Werknemers in externe kantoren, thuiskantoren en onderweg blijven productief met behulp van applicaties in de cloud, samenwerkingstools en persoonlijke apparaten die zijn verbonden met hun bedrijfsnetwerk. 

Maar aangezien IT zich uitstrekt om een wijdvertakt personeelsbestand te bereiken, wordt het aan meer risico’s blootgesteld. Veel organisaties hebben verbeterde beveiligingen geïmplementeerd in hun netwerken om gegevens beter te beschermen. 

Maar zelfs met versterkte maatregelen zijn er enkele eenvoudige manieren waarop jij en jouw personeel de IT-omgeving kunnen helpen beschermen. Hier zijn vijf suggesties om de cyberveiligheid te verbeteren.

1. Dwing wachtwoord regels af

Sterke wachtwoorden zijn een van de eerste verdedigingslinies tegen cyberaanvallen. Het af en toe wijzigen ervan kan hackers tevens buiten de deur houden. Maar de meeste medewerkers zullen hun wachtwoorden niet vrijwillig bijwerken. Zelfs niet wanneer daar om wordt gevraagd. 

Maak daarom regelmatige wachtwoord wijzigingen verplicht en leer gebruikers hoe ze sterke wachtwoorden maken en onthouden. Door bijvoorbeeld een zin te maken van je wachtwoord inclusief leestekens en cijfers. Een app kan hierbij ook van pas komen, zoals LastPass. Dit is een online wachtwoordmanager die zeer sterke, unieke en niet te kraken wachtwoorden aanmaakt voor iedere website of app. 

2. Update regelmatig

Elke verbinding met internet is kwetsbaar en het is een belangrijke functie die hackers proberen te misbruiken. Houd daarom elke verbinding, besturingssysteem en applicatie up-to-date. Door software- en systeembeveiligingsupdates te implementeren, wordt de mogelijke blootstelling aan cyberdreigingen snel beperkt.

Update ook altijd alle software van virusscanners en malware. En dat op alle devices, zoals desktop, laptop, maar ook op de smartphone. 

3. Gebruik een Virtual Private Network

Gebruik altijd een Virtual Private Network (VPN), oftewel een virtueel privé netwerk. Eenvoudig gezegd is een VPN een gecodeerde verbinding. VPN software is eigenlijk een hele accurate oplossing voor het meest actuele prangende internet vraagstuk waar veel gebruikers mee worstelen, namelijk privacy. Met dank aan de meest recente ontwikkelingen is een VPN app erg eenvoudig te downloaden en is de populariteit van de beruchte versleutelde verbindingen in een relatief korte periode enorm toegenomen. 

Kort gezegd maakt het gebruik van een virtueel privé netwerk het mogelijk om op een gecodeerde verbinding te internetten in een beveiligde tunnel. Daardoor blijven hackers buiten de deur en zijn gevoelige gegevens veilig. Geschikt voor computer, tablet en smartphone. Voor werknemers die veel onderweg zijn en gebruikmaken van wifi-verbinding is een VPN eveneens ten zeerste aan te raden. Wachtwoordmanager LastPass biedt gebruikers een maand lang gratis een VPN aan om uit te proberen. 

4. Beëindig alle ongebruikte services

Wanneer producten met een beperkte geldigheidsduur vervallen, dien je deze toepassingen, aanmeldingen en gebruikersreferenties die eraan zijn gekoppeld stop te zetten. En verwijder daarbij alle software van het apparaat. 

In gevallen waarin je niet elke beschikbare functie van een UC-implementatie (Unified Communication) gebruikt, zoals een videochatfunctie, schakel je deze direct uit om ongeautoriseerde toegang tot de onderneming verder te beperken. Anders gezegd, om cybercriminelen buiten de werkomgeving te houden. 

5. Maak gebruik van bestaande beveiligingsopties

Sommige applicaties worden geleverd met een eigen beveiligingsfuncties. Software leveranciers besteden veel aandacht en middelen aan hun producten om een veilige omgeving voor de klanten te bieden. Daarnaast is het nog altijd wel belangrijk om zelf aanvullende voorzorgsmaatregelen te implementeren. 

Ontdek welke beveiligingsmaatregelen bij jouw software pakketten zijn inbegrepen en maak er optimaal gebruik van. Dit in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen die je al hebt getroffen. 

6. Maak werknemers bewust van de cybergevaren

Informeer je werknemers over de risico’s van ransomware-aanvallen. Vaak zien werknemers niet de gevaren van het internet. Maak ze bewust. Geef trainingen, stuur nieuwsbrieven uit en informeer ze direct als er dreiging is voor een phishing e-mail. Een goede tip is om een voorbeeld te laten zien van nep e-mail, zodat zij dit direct herkennen. Maak instructies wat ze moeten doen als ze op iets verdachts stuiten of twijfel hebben bij een ontvangen e-mail. 

Conclusie

Door werknemers altijd en overal te laten werken, wordt de productiviteit verhoogd. Thuiswerken, op kantoor of onderweg. Tegenwoordig is het heel normaal om vanaf iedere plek aan het werk te zijn. Daarbij komt ook dat er veel technologieën zijn die verspreide collega’s makkelijk samenbrengen. Zoals het videobellen met elkaar, maar ook het delen van documenten in de cloud-omgeving. 

Zorg er altijd voor dat de gebruikte technologieën veilig en up-to-date zijn. Cybercriminelen willen nu eenmaal graag inbreken bij bedrijven om gevoelige informatie te stelen. 

advertentie
advertentie