Poging tot inbraak
Poging tot inbraak Rechtspraak.nl

Meer geregistreerde misdaad in gemeente Wijk bij Duurstede, vooral door pogingen tot inbraak

24 juli 2023 om 12:49 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE In de eerste helft van 2023 steeg de totale geregistreerde misdaad in de gemeente Wijk bij Duurstede. De stijging komt vooral door het aantal pogingen tot woninginbraken. Wel waren er veel minder meldingen van overlast van personen met onbegrepen gedrag. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse veiligheidsbeeld. Het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) stelde dat op voor de gemeenten in Midden-Nederland. 

In de eerste zes maanden van 2023 nam de geregistreerde misdaad in Wijk bij Duurstede met 18 procent toe, vergeleken met diezelfde periode in 2022. Opvallend is de stijging met 19 procent van het aantal woninginbraken. Dat komt door het aantal pogingen tot inbraak, dat van 1 in 2022 steeg naar 7 in 2023. Daar staat tegenover dat er minder inbraken slaagden dan vorig jaar: van 15 in 2022 ging dit cijfer nu naar 12. In de regio steeg de geregistreerde misdaad gemiddeld slechts 4 procent.
Alle vormen van veel voorkomende misdaad zoals auto-inbraken, fiets- en winkeldiefstallen stegen meer dan in de regio. Een uitzondering hierop was zakkenrollen: slechts 1 keer is dit gemeld in onze gemeente. Het percentage nam in Midden-Nederland met 54 procent toe.

ONBEGREPEN GEDRAG

In het eerste halfjaar van 2023 is het aantal meldingen over mensen met onbegrepen gedrag gedaald. Dat aantal daalde van 88 meldingen in 2022 naar 37 nu, terwijl het in de regio gemiddeld met 6 procent steeg. Die daling komt vooral omdat er in 2022 een kleine groep mensen veel meldingen veroorzaakte. Een aantal van hen woont hier niet meer.
Het aantal geweldsmisdrijven daalde ook flink, van 18 naar 11 (39 procent). In de regio was die daling lager: 4 procent.  

TOELICHTING

De grote stijgingen en dalingen zijn goed uit te leggen. Wijk bij Duurstede is in verhouding een kleine gemeente met over het algemeen lage criminaliteits- en overlastcijfers. Daardoor zijn procentuele stijgingen en dalingen snel groot.

INBRAAK VOORKOMEN

Burgemeester Meerts legt uit: ,,Inbrekers zullen minder snel proberen binnen te komen, als het huis bewoond lijkt. Laat dus een paar lampjes branden bij vertrek. Sluit alle ramen en doe de deuren op slot. Doe dat ook als u even weg gaat, om bijvoorbeeld de hond uit te laten, want inbrekers hebben aan een paar minuten vaak al genoeg. Het blijft belangrijk dat inwoners en ondernemers verdachte situaties opmerken en melden bij de politie. Samen met onze buurgemeenten geven we hier extra aandacht aan, zoals door mensen hierop te wijzen via een digitale tekstkar.”

DIGITALE GEVAREN

,,Slachtoffer worden van een misdrijf is (erg) vervelend. Dat geldt ook voor digitale misdrijven. Digitale criminaliteit heeft over het algemeen enorm veel impact. Wees u daarom bewust van de gevaren, óók in de digitale wereld. Kijk voor tips over wat u kunt doen op de website www.wijkbijduurstede.nl/veiligheid.”

MELD MISDAAD ANONIEM

De gemeente Wijk bij Duurstede werkt samen met Meld Misdaad Anoniem. Iedereen kan hier anoniem een melding doen. Bijvoorbeeld over hennepteelt, illegaal vuurwerk, drugslabs, illegale prostitutie, fraude, onverklaarbaar vermogen of andere vermoedens van criminaliteit. Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar via 0800-7000. (Ma t/m vrij.: 8.00 tot 22.00 uur/weekenden en feestdagen: 9.00 tot 17.00 uur.) Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Meld Misdaad Anoniem is ook écht anoniem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie