Ravage na de branden op de Hollende Wagenweg in Werkhoven - indertijd bedrijf en woning Gert S.
Ravage na de branden op de Hollende Wagenweg in Werkhoven - indertijd bedrijf en woning Gert S. Kuun Jenniskens

OM staakt hoger beroep in zaak rond boerderijbranden, verdachte Gert S. nu vrij man

16 augustus 2022 om 17:04 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Openbaar Ministerie (OM) ziet af van het hoger beroep in de strafzaak rond een serie boerderijbranden in Cothen, Werkhoven en ‘T Goy. Gert S. (39) uit Langbroek werd in januari vrijgesproken door de rechtbank. Nu gaat het OM ook niet in hoger beroep, bevestigt het OM na berichtgeving van het AD.

,,Na een zorgvuldige afweging denken wij dat het onvoldoende kansrijk is om in hoger beroep wel tot een veroordeling te komen”, laat een woordvoerder weten. Het was voor veel mensen een grote schok toen S. werd aangehouden. Lange tijd was hij namelijk het ogenschijnlijke doelwit van de brandstichtingen. Hij schakelde zelf beveiligers in. Door de branden verloor hij voor 2 miljoen euro aan landbouwmachines, tientallen koeien en zijn waakhond Shadow. Zelf liep hij brandwonden op bij een poging om het vuur te bestrijden.

Toch was het Openbaar Ministerie er lange tijd van overtuigd dat S. zelf betrokken was bij in totaal zeven branden die in 2018 en 2019 uitbraken. Het OM dacht dat Gert door de branden heeft willen verhullen dat hij als ondernemer in de problemen was geraakt en met schulden heeft geschoven op een manier die niet door de beugel kon. Daarom werd hij vervolgd voor drie brandstichtingen, verduistering, oplichting en witwassen.

De officier van justitie omschreef de onderneming als ,,een bedrijf gebouwd op drijfzand, dat nog nooit uit de rode cijfers is geweest”. S. kocht ondanks zijn beroerde situatie voor 1,4 miljoen euro een boerderij. Daarvoor trok hij 4 ton uit een van zijn bv’s. Zijn investeerders vertelde hij dat hij dat geld nodig had voor hooi en stro voor zijn veevoederhandel. Zijn belangrijkste investeerder leverde hem nog eens 5 ton, die hij zei te besteden aan goedkoop hooi. Die investeerder heeft aangifte gedaan van oplichting.

FINANCIËLE KANT In januari van dit jaar werd S. door de rechtbank vrijgesproken van de brandstichtingen. De rechtbank verweet het OM tunnelvisie. Wel achtte zij bewezen dat hij in totaal bijna 500.000 euro achterover had gedrukt. Beide partijen gingen daarop in hoger beroep. Het OM ziet nu af van de vervolging voor brandstichting. Het hoger beroep in de financiële kant van de zaak loopt nog wel. Wanneer deze zaak voor de rechter komt, is nog onbekend.

Tim Vis, de advocaat van Gert S., is erg verheugd met het intrekken van het hoger beroep. ,,Als ik eerlijk ben en ik lees het vonnis van de rechtbank dan zou ik als ik het Openbaar Ministerie was geweest ook wel mijn knopen hebben geteld.” Toch noemt Vis de beslissing van het OM onbevredigend voor Gert S. ,,Met het intrekken van het beroep is weliswaar zijn vrijspraak terecht onaantastbaar, maar wij weten nog steeds niet wie verantwoordelijk is voor deze vreselijke branden. Het heeft een vreselijke impact gehad op hem en zijn naasten.”

BRON; RTVUtrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie