Tekening Gert S en meester Vis 2019
Tekening Gert S en meester Vis 2019 Nicole van den Hout RTVUtrecht

Bedreigingen, fraude en brandstichting: nog altijd veel onduidelijk over oplichtingszaak boer Gert S.

2 december 2021 om 08:30 Rechtbank

’T GOY/WERKHOVEN Het Openbaar Ministerie is en blijft ervan overtuigd dat boer Gert S. de branden in de stallen en de woning op zijn erf in Werkhoven zelf heeft aangestoken. Toch bleek uit de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak vandaag dat het allesbehalve zeker is dat de boer ook daadwerkelijk schuldig is aan brandstichting. 

Uit de laatste zitting in de zaak, in april van dit jaar, kwam al naar voren dat er nog veel onduidelijk was. Het proces liep uit op een enorm juridisch geharrewar. De rechtbank wilde twee zaken waar S. van wordt verdacht - brandstichting en verduistering - apart behandelen. Maar volgens de officier van justitie zijn die branden juist aangestoken om verduistering te verhullen, en is er dus een duidelijk verband. De verdediging dacht dat het tegendeel kon worden bewezen door extra getuigen te horen, en daar ging de rechtbank uiteindelijk in mee.

Woensdagochtend werden daarom eerst de verdenkingen van brandstichting besproken. De boer blijft ontkennen daar iets mee te maken te hebben. ,,Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit niet heb gedaan en dat het alles kapot heeft gemaakt”, zegt Gert S. Met name de angst en het verdriet van zijn gezin en het verlies van zijn koeien hebben hem veel gedaan.

BEDREIGINGEN De eerste brand, op de boerderij in Werkhoven, vindt plaats op 25 oktober 2018. S. raakt gewond als hij met een shovel strobalen uit zijn brandende loods rijdt, maar de schade blijft verder beperkt. Twee dagen later is er weer brand en deze keer is er niets meer te redden. Er gaan koeien dood en er gaat voor twee miljoen euro aan verpakkingsmachines verloren. De machines zijn niet verzekerd en de toekomst van het bedrijf gaat verloren.

Na die brand komt ook naar buiten dat de boer wordt bedreigd. De boer wil daar dan nog niets over zeggen. Duidelijk is inmiddels wel dat het in 2018 en 2019 mentaal niet zo goed ging met de boer, die erg verward leek. Hij slikte medicijnen en is tot twee keer toe in een sloot gereden. 

Na die eerste branden vertelt de Poolse werknemer M. aan S. dat hij onder druk wordt gezet door een criminele groep. Hij moet betalen, anders wordt hij gedood, is de kern van het dronken verhaal dat M. vertelt. Het gesprek is opgenomen en aan politie overgedragen.

LOSSE EINDJES Volgens de boer heeft de politie veel losse eindjes niet meegenomen in het onderzoek. Zo gaf hij aan dat er midden in de nacht onbekenden over zijn terrein hebben gelopen, wat te zien was op beveiligingscamera’s. S. kreeg van de politie te horen dat hier alleen onderzoek naar gedaan zou worden als die mensen met jerrycans in beeld waren. Ook zou de politie bedreigingen die S. via Facebook kreeg niet hebben willen onderzoeken. Ook een stel uit de omgeving van S., onder wie de aandeelhoudster met wie hij later een zakelijk geschil kreeg, zou zijn bedreigd met in brand steken van vakantiehuis. ,,Ze meldden dat bij de onderzoeksleider van de politie, maar die heeft dat niet eens in zijn rapport vermeld”, zegt advocaat Vis.

SCHULDEN In het tweede deel van de zitting ging het vandaag over de verdenkingen van oplichting, verduistering en witwassen. Zo kreeg de Poolse medewerker van de boer 75.000 euro van zijn bedrijf Natures Best om hooi in Polen te kopen, maar dat is blijkbaar niet gebeurd. De medewerker betaalde er deel van zijn schuld aan GS Cars mee af, ook weer een bedrijf van S. Hij exporteerde daarmee schadeauto’s naar Polen. Er werden dus schulden van de ene bv naar de andere geschoven. ,,Niet de meest slimme manier om zaken te doen”, noemt S. de constructie achteraf. Hij had het geld zelf nodig om eigen schuld te voldoen.

De enige aandeelhoudster van het bedrijf van S. voelt zich “tot op het bot misbruikt” door de boer. ,,Ik hoorde dit soort dingen altijd pas achteraf.” Bij haar laatste verhoor liet ze weten dat S. haar miljoenen zou hebben ontfutseld. De relatie met haar man en kinderen zou daardoor kapot zijn gegaan. Volgens S. klopt er niets van haar woorden.

Duidelijk is wel dat het financiële beheer van alle bv’s waar de boer en zijn investeerder bij betrokken waren een onoverzichtelijke wirwar was. ,,Kleinere aandeelhouders waren niet overal van op de hoogte”, aldus S.

Vandaag gaat de zaak nog verder en wordt de eis van het Openbaar Ministerie verwacht. (Bron: RTV Utrecht)

advertentie
advertentie