Dhr. Donker (l) met 'Viking' Soethout. Boven hen kijkt de drakenkop over het water.
Dhr. Donker (l) met 'Viking' Soethout. Boven hen kijkt de drakenkop over het water. John Beringen

Felicitaties voor Koningin Maxima vanaf de Dorestat I

Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Op dinsdag 17 mei voer de ‘Dorestat I’, de replica van het Vikingschip ‘Skudelev III’ uit. Aan boord was een groep ‘adoptiehouders’; mannen die aan de bouw van het schip hadden bijgedragen in de vorm van werk en/of donaties. Twee opvarenden, Klaas Soethout en Adri Donker, willen wel wat vertellen over het vaartuig. 

,,Laat ik beginnen met koningin Maxima te feliciteren die vandaag jarig is”, laat Soethout weten. ,,Mogelijk viert zij dat op haar schip ‘De Groene Draeck’. Ons schip is wellicht wat minder comfortabel, maar het is in ieder geval uitgerust met een drakenkop”, grapt hij. Daarna wordt hij ernstig. ,,In totaal zijn er zo’n 50 adoptiehouders die allemaal hard hebben gewerkt aan het schip zoals onder andere gids Ruud Waltman en de hele groep mensen van het Wijks Atelier die zich hebben ingezet en allemaal ook nog € 80 hebben gespendeerd voor hun begeleiding”. Soethout heeft meegeholpen om de schilden te ontwerpen die de zijkanten van het vaartuig opsieren. In zijn hand heeft hij het allereerste concept dat hij ter beoordeling voorlegde. ,,Deze uitvoering was niet helemaal wat men voor ogen had, zodat de werkgroep nog eens stevig aan de slag ging. Maar als je ziet wat het uiteindelijk geworden is, is er toch niet heel veel aan veranderd en daar ben ik wel een beetje trots op.” Adri Donker knikt bevestigend. Deze heeft de vroeg Middeleeuwse nagels geleverd die in de boot zijn geslagen. ,,En die zijn wellicht ook anders dan de oorspronkelijke nagels die de Vikingen hebben gebruikt, maar het zou vloeken in de kerk zijn geweest als we met roestvrije draadnagels hadden gewerkt. Dat zou afbreuk hebben gedaan aan de authenticiteit.” Grijnzend wijst hij op de weelderige haardos van Soethout. ,,Hij kan trouwens wel doorgaan voor een Viking”,  laat hij weten. 

Meer tijd om te praten, is er niet doordat de stuurman laat weten dat hij wil vertrekken. Het schip bleek honderd procent ‘rivierwaardig’ te zijn, gelet op de tocht van 2,5 uur die vlekkeloos verliep. 

advertentie
advertentie