Woningbouw in lokale polders vergt goede voorbereiding op de toekomst - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

Woningbouw in lokale polders vergt goede voorbereiding op de toekomst

21 apr, 10:51 Overig
ANP
Afbeelding

WIJK BIJ DUURSTEDE De oververhitte woningmarkt en schaarse grond om woningen op te bouwen maakt dat gemeenten meer gaan bouwen in lage polders en uiterwaarden. Critici waarschuwen voor de risico’s. ,,We moeten toekomstbestendiger gaan bouwen”, zegt hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans.

,,In Nederland laten we de wereld al heel lang zien dat wonen onder de zeespiegel mogelijk is”, zegt Rotmans. ,,Alleen komen we nu wel op onze grenzen te zitten. Nieuwe woningen bouwen op de meest laaggelegen gebieden is dan ook ongunstig vanwege risico op overstroming.” Dit heeft te maken met klimaatverandering legt de hoogleraar duurzaamheid uit. ,,De zeespiegel stijgt steeds sneller en we hebben te maken met extreme regenval die vraagt om extra wateropslag. Daarnaast hebben we ook nog te maken met bodemdaling.”

Vorig jaar werden er in heel Nederland bijna 69 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat waren er minder dan in 2020 en 2019, al ligt het aantal alsnog flink hoger dan in de eerste helft van de jaren tien. Dit blijkt uit cijfer..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; Langbroek, het moeras getemd
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren