Recreatiepark Kooten
Recreatiepark Kooten Archief BDUMedia / Ali van Vemde

Noodopvang vluchtelingen op Recreatiepark Kooten

4 april 2022 om 12:44 Overig

COTHEN Op Recreatiepark Kooten wonen binnenkort tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat hier om noodopvang voor drie maanden. Er zijn nu twee chalets klaar, waarin vluchtelingen komen te wonen. Dat aantal kan stijgen tot maximaal vier chalets. Deze chalets liggen aan de Groenewoudseweg bij Cothen. Op verzoek van de gemeente is de parkeigenaar bereid gevonden chalets ter beschikking te stellen. De gemeente is blij met deze steun.


Volgens de bestaande regels mogen de chalets niet voor permanente bewoning worden gebruikt. Maar door de toestroom van vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne, is een noodsituatie ontstaan. Aangezien er al een tekort aan tijdelijke opvangplekken en woningen was, maakt de landelijke overheid het nu mogelijk om soepeler met de regels om te gaan. Gezien de komst van steeds meer vluchtelingen, is het nodig om nu voor deze plek te kiezen.
,,Het college vond die keuze lastig,’ zegt burgemeester Iris Meerts. ,,In het verleden hebben we als gemeente opgetreden tegen permanente bewoning op deze plek. Maar de noodsituatie dwingt ons tot het nemen van dit nieuwe besluit. Er zijn mensen die gevolgen hebben ondervonden van de handhaving op permanente bewoning. Dat we nu nét deze plek moeten gebruiken voor noodopvang van Oekraïense vluchtelingen, is zuur voor hen.”

Dit besluit geldt voor drie maanden en verlenging van twee maanden is mogelijk. ,,Na deze maanden hebben we waarschijnlijk andere plekken, waar vluchtelingen voor wat langere tijd kunnen wonen,” zegt burgemeester Meerts. ,,‘We doen dit om mensen in grote nood te helpen. Dat kan een bittere pil zijn voor anderen, die ook met spoed een woning nodig hebben. Dat realiseren wij ons terdege.”

Het recreatiepark kwam niet als eerste plek in beeld voor opvang. Maar het is de enige plek, waar heel snel Oekraïense vluchtelingen kunnen wonen. De gemeente werkt in de tussentijd samen met de woningcorporaties en andere partijen door aan andere oplossingen. Niet alleen voor vluchtelingen en statushouders, maar natuurlijk ook voor inwoners die al lang op de wachtlijst staan voor een huurwoning. De andere gebruikers van het recreatiepark kregen vanochtend bericht over de nieuwe parkbewoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie