Raymond Uppelschoten overhandigt Liber amicorum aan Ria van der Eerden
Raymond Uppelschoten overhandigt Liber amicorum aan Ria van der Eerden Ali van Vemde

25 jaar Regionaal Archief Zuid-Utrecht en afscheid van directeur archivaris Ria van der Eerden

20 oktober 2021 om 07:26 Overig

BUNNIK Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Fort Vechten werd vrijdag 15 oktober stilgestaan bij 25 jaar RAZU (Regionaal Archief Zuid-Utrecht) en het afscheid van Ria van der Eerden. Dagvoorzitter Teatske de Jong loodste de genodigden door een gevarieerd programma. Verschillende sprekers keken terug op 25 jaar regionaal archief, waarbij uitvoerig werd stilgestaan bij de hoogte- en dieptepunten. De nieuwe directeur archivaris Erica Hokke gaf alvast een inkijkje in de toekomst.

door Ali van Vemde

Ria van der Eerden nam de gasten mee terug naar 1987 toen Rob Butterman de eerste gemeentearchivaris werd. Na zijn overlijden in 1990 volgde Van der Eerden hem op. Zij zette ‘Wijk op de kaart’ in het jargon van ambtenaren en politici. In 1996 werd het gemeentearchief een streekarchivariaat. De gemeentelijke herindeling van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede en de plannen van gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug voor archiefsamenwerking waren de aanleiding hiervoor. Ook Bunnik, Rhenen en later ook Vianen sloten zich aan. Aandacht was er ook voor het jaar 2000 toen Wijk bij Duurstede vierde dat het 700 jaar stad was. Een jaar vol festiviteiten, maar ook een boek over de bouwgeschiedenis van de stad. Na dit hoogtepunt volgde in 2002 het absolute dieptepunt, het onder water lopen van het archief tijdens de verbouwing. Van der Eerden vertelde over de veranderingen, waaronder de digitalisering en bedankte alle medewerkers en vrijwilligers.

LIBER AMICORUM Na de boeiende toespraak van Van der Eerden bood Raymond Uppelschoten haar het Liber amicorum aan ter ere van haar afscheid. Voor deze bundel ‘Zuid-Utrechtse archieven boven water’ schreven 24 auteurs originele en gevarieerde artikelen over de geschiedenis van Zuid-Utrecht.

MILITAIRE HOSPITALEN Historicus Fred Gaasbeek vertelde op boeiende wijze over zijn betrokkenheid bij het cultuurhistorisch project over 18e-eeuwse militaire hospitalen, met onder andere het massagraf dat recentelijk werd gevonden in Vianen. Aansluitend kondigde directeur Maike Woldring van Stadsmuseum Rhenen de nieuwe tentoonstelling aan.

De nieuwe directeur archivaris Erika Hokke schetste de toekomst van het archief. Hierbij noemde ze het streven naar een fy-gi-tale RAZU, een gelijkwaardige combinatie van fysiek en digitaal. Het RAZU wil het heden met het verleden verbinden, maar wil ook zichtbaar zijn in de regio door de expertise op het gebied van archief- en informatiebeheer te delen met anderen. Daarom is het RAZU open en toegankelijk voor iedereen. Hokke benadrukte dat het een organisatie is met aanpassingsvermogen en reageert op de actualiteit door verbinding te leggen tussen heden en verleden.

De middag werd afgesloten met een toespraak van Hans van der Pas, burgemeester van Rhenen en bestuursvoorzitter. Hierna volgden dankwoorden en kon informeel afscheid worden genomen van Ria van der Eerden.

advertentie
advertentie