Frances Place
Frances Place Duurstede voor Democratie
column

Windturbines of anders…

Opinie Raadspraat

In Wijk hebben we de komst van gigagrote windturbines tegengehouden. Tot nu toe. De provincie heeft nu besloten op ramkoers te gaan. Ze zegt: Gemeente kom met een plan om ze te plaatsen of anders…worden jullie ertoe gedwongen. Inwoners hebben dus inspraak tot de overheid anders beslist.

Die zwaaipalen in ons mooie landschap zijn niet erg fraai, maar voor schone, hernieuwbare, goedkope en dus betaalbare energie willen wij heel wat lelijkheid door de ogen zien. Het probleem is dat windturbines hun belofte niet waar kunnen maken.

Heeft u gezien hoeveel winsten de energieleveranciers nu maken? Ondanks de bakken met subsidies die de belastingbetaler heeft opgebracht zijn de winsten net zo giga als hun windturbines. En blijven maar stijgen. Net als de maandtarieven voor de consument. Dus goedkoop en betaalbaar?

En schoon? Omwonenden van bestaande windparken klagen over slapeloosheid die wordt veroorzaakt door gebrom dat door mensen nauwelijks gehoord maar wel gevoeld wordt.

De windturbines vervuilen de omgeving met epoxyharsen van de vleugels. Zwavelhexafluoride, een broeikasgas 25.000 keer schadelijker dan C02, komt ongecontroleerd in de atmosfeer. En iets verder weg, in Baotou in China wordt een gifmeer ieder jaar dieper en het grondwater radioactiever. Hoe? Door het winnen van neodymium voor de magneten van onze windmolens.

En hernieuwbaar? Voor de productie en het in operatie houden van windturbines zijn nog steeds grote hoeveelheden fossiele brandstoffen nodig.

Het argument van de provincie is dat te veel zonne- en te weinig windenergie slecht is voor de leveringszekerheid. Maar hoeveel windturbines je ook plaatst het elektriciteitsnet wordt pas stabiel als je voldoende opslagcapaciteit maakt. Een schone en betaalbare methode voor opslag is er niet. In ieder geval nog niet. En voor de innovaties die er zeker gaan komen moet je de tijd nemen.

Dat we een groot probleem hebben is duidelijk voor iedereen die energie gebruikt. Maar bij het zoeken naar een oplossing zouden we moeten durven erkennen dat we tijd nodig hebben. We mogen een hele bevolking niet tot armoede brengen omdat we een deadline van 2030 proberen te halen die vooral de grote energiemaatschappijen goed uitkomt.

Frances Place, fractievoorzitter van Duurstede voor Democratie

advertentie
advertentie