Een groep leerlingen hield zich bezig met duurzaamheid
Een groep leerlingen hield zich bezig met duurzaamheid Ali van Vemde

Maatschappelijke stage Revius: volop leuke en creatieve ideeën

Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Om kennis te maken met vrijwilligerswerk in de gemeente, gaan de brugklassers van Revius Wijk ieder jaar naar buiten voor hun maatschappelijke stage. Voor de jongeren is dit een goede voorbereiding op de individuele stage in de tweede klas. De leerlingen verdeelden zich over zes projecten: gezonde voeding, hulpmiddelen in kaart, taaltassen, verjaardag in minima, duurzaam Wijk en Theater ‘Nog niet vergaan’. Ieder jaar wordt de maatschappelijke stage samen met Stichting Binding georganiseerd.

door Ali van Vemde

De nadruk tijdens deze stage ligt op het ontwikkelen van zeven vaardigheden: samenwerken, opkomen voor jezelf, werken in een rol, verantwoordelijkheid nemen, andere mensen helpen, zorgen voor je leefomgeving en iets organiseren. Door in de praktijk te leren weten ze hoe het in de samenleving werkt. Tevens leent de stage zich voor een goede interactie tussen school en omgeving, buiten komt binnen en binnen komt buiten.

Wethouder Wil Kosterman bezocht de school om de resultaten te bekijken en was onder de indruk wat de leerlingen in drie dagen tijd voor elkaar hebben gekregen. Zo werden er Taaltassen gemaakt voor kinderen die bijvoorbeeld uit een ander land komen en de Nederlandse taal nog moeten leren. Zij deden dit onder andere door middel van een abc-boekje, een kwartetspel, een bordspel en een filmpje. Deze taaltas werd geschonken aan het Taalhuis. Een andere groep ging aan de slag met het maken van dozen met cadeautjes en speurtochten voor mensen die niet zoveel geld hebben om dat zelf te kopen. Speel-o-theek Katrein mocht de dozen komen ophalen en zij zijn er heel erg blij mee. Zo waren er nog meer mooie projecten, bijvoorbeeld het maken van wandelroutes voor de Diabetes Challenge die binnenkort van start gaat. Door de hele stad werden routes uitgezet. Niet alleen om te wandelen, maar ook om de mooie bloemen en planten te zien die je onderweg tegenkomt. Hiervoor werd ook een bezoek aan de moestuin gebracht. Een andere groep ging met de rolstoel op pad om te kijken wat er verbeterd moet worden voor mensen met een handicap. De bevindingen hiervan zullen met de gemeente worden gedeeld. Ook het project Duurzaam Wijk, waarbij repaircafé, Wijkse inloop, Nogges en de gemeentewerf waren aangesloten, leverde verrassende objecten op. Ouders mochten stemmen op hun favoriete object. 

De leerlingen en de verschillende organisaties kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde maatschappelijke stage.

Verschillende ommetjes met oog voor de natuur
Enkele makers van de taaltassen
Verjaardagsdozen voor minima
advertentie