Afbeelding
Eigen foto

Sagènn gaat taalonderwijs Inburgering verzorgen in regio Kromme Rijn Heuvelrug

18 december 2021 om 08:45 Maatschappelijk

BUNNIK In het nieuwe jaar verzorgt taalaanbieder Sagènn het taalonderwijs voor nieuwkomers in de regio Zuid-Oost-Utrecht. Na een aanbesteding door de vijftien gemeenten in de provincie Utrecht kwam taalaanbieder Sagènn als beste uit de bus. 

De nieuwe Wet Inburgering maakt gemeenten per 1 januari verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers in Nederland. In de regio Kromme Rijn Heuvelrug is de Regionale Sociale Dienst (RSD) opdrachtgever van Sagènn. De RSD voert, samen met de lokale vluchtelingenwerkorganisaties, de nieuwe wet uit namens de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.

TAAL DIRECT GEBRUIKEN Sagènn heeft jarenlange ervaring met inburgeringsonderwijs in andere regio’s. Bernice Ruiter, directeur bij de Regionale Sociale Dienst, licht dit toe: ,,Centraal in de nieuwe wet staat de combinatie van taalonderwijs én meedoen in de samenleving. Nieuwkomers leren de taal zo goed mogelijk en kunnen hun vaardigheden direct gebruiken tijdens het werk. Sagènn heeft bewezen praktische taallessen te geven, die aansluiten op de belevingswereld van de inburgeraar.” De RSD maakt samen met iedere inburgeraar een persoonlijk inburgeringsplan. ,,Wat is er bijvoorbeeld haalbaar voor iemand, gelet op iemands situatie, vaardigheden en mogelijkheden? Daarna kijken we ook welke leerroute van Sagènn past bij de nieuwkomer”, besluit Bernice.

WERK EN TAAL
Om werk en meedoen in de maatschappij mogelijk te maken voor inburgeraars, werkt Sagènn nauw samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties in de regio. Zij bieden inburgeraars een plek om praktijkervaring op te doen in Nederland. Jessica Haket, senior unitmanager bij Sagènn: ,,Taal beklijft het beste als je het meteen gaat gebruiken en het ook durft te gebruiken, bijvoorbeeld op de werkvloer. We zorgen er daarom voor dat de lessen zo dicht mogelijk aansluiten op de leefwereld van de cursist. En dat ze in de samenleving kunnen meedoen op een manier die bij hen past.” Sagènn verwacht de eerste inburgeraars in februari of maart in de schoolbanken.

De RSD is de regionale uitvoeringsorganisatie op het gebied van werk, inkomen, inburgering en schulddienstverlening binnen de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. De RSD is een netwerkorganisatie binnen het bredere sociale domein en vormt een schakel tussen gemeenten, netwerkpartners, inwoners en de arbeidsmarkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie