V.l.n.r.: Rob van de Weerd, Bart van Asperdt, notaris Mark Sprenkels, Ed Speijer en schooldirecteur Jan Heijman
V.l.n.r.: Rob van de Weerd, Bart van Asperdt, notaris Mark Sprenkels, Ed Speijer en schooldirecteur Jan Heijman Ali van Vemde

Stichting Gilde officieel: begeleiding voor jongeren met Coach4You

21 november 2019 om 10:30 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Vrijdag 15 november is Stichting Gilde Wijk bij Duurstede officieel opgericht. Bij Heuvelrug Notarissen werden de handtekeningen gezet door het bestuur van de stichting; Ed Speijer, Bart van Asperdt en Rob van de Weerd. Onder de werknaam Coach4You wordt gratis begeleiding geboden aan jongeren in groep 8 van de basisschool.

Ali van Vemde

Gilde Wijk bij Duurstede vindt dat ieder kind gelijke kansen verdient. Daarom wordt aan deze groep jongeren ondersteuning geboden bij het leren studeren en het plannen van de tijd. Ed Speijer: "Vanuit Gilde Nederland ben ik gevraagd om dit ook in de gemeente Wijk bij Duurstede te gaan opzetten. Het is absoluut geen bijles of huiswerkclub. Het verkrijgen van kennis is een verantwoording van de school. Wij helpen ze met het plannen van schoolwerk, agendabeheer en de structuur die op de nieuwe school nodig is. Ook begeleiden we ze om effectief te leren tijdens de hele schoolperiode, dit om schooluitval te voorkomen. De coaching vindt plaats bij de leerling thuis waarbij beide of een van de ouders aanwezig is. Als ouders dit willen kunnen ze af en toe het begeleidingsproces ook zien plaatsvinden."

COACHING De coaches zijn specifiek opgeleid en gaan, in afstemming met ouders of voogden en professionals die in het onderwijs werkzaam zijn, een jaar coachen. Een overstap naar het voortgezet onderwijs is bepalend voor de hele schoolperiode. Bijles is daarbij niet voor iedereen financieel haalbaar. Kinderen en ouders zullen worden benaderd via de directies van de basisscholen. Als zij dit willen wordt Coach4You benaderd. Deze hele procedure vindt plaats op basis van vertrouwelijkheid.

VRIJWILLIGERS Op dit moment zijn er in Wijk bij Duurstede drie coaches. De bedoeling is dat dit er zeven of acht zullen gaan worden, Hiervoor zal binnenkort campagne worden gevoerd. De coaches krijgen professionele trainingen vanuit Stichting Gilde Nederland. Deze trainingen vinden op verschillende niveaus plaats en richten zich op wat er bij jongeren speelt. Iedere coach neemt een scholier voor zijn of haar rekening. Op basis van vrijwilligheid investeren de coaches ongeveer een uur per week.

GILDE NEDERLAND Onder de koepelorganisatie Stichting Gilde Nederland werken circa 50 lokale gilden, verspreid over het hele land. Vrijwilligers dragen belangeloos hun kennis, kunde en ervaring over aan anderen. Gildevrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie. Zij stellen mensen in staat beter te functioneren binnen hun sociale omgeving. Coach4You is een mentoraatproject van Gilde Nederland en wil schooluitval voorkomen. De leerling en ouders worden op weg geholpen in het nieuwe schoolsysteem. Gebleken is dat de meeste leerlingen de brugklas succesvol afsluiten.

Voor informatie over Stichting Gilde Wijk bij Duurstede en Coach4You kunt u contact opnemen met Bart van Asperdt: bartvanasperdt@gmail.com, telefoonnummer 06 83213269.

advertentie
advertentie