Bij de 'Plofsluis' in Nieuwegein
Bij de 'Plofsluis' in Nieuwegein obs De Horn

Leerzame monstertocht van 75 km langs Amsterdam-Rijnkanaal door leerlingen De Horn

21 oktober 2019 om 10:35 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Op vrijdag 18 oktober is de zorgvuldig voorbereide tocht van Amsterdam naar Wijk bij Duurstede langs het Amsterdam-Rijnkanaal verreden door leerlingen van groep 7 en 8 van De Horn. Het waarom van de tocht laat zich gauw vertellen. Het Amsterdam-Rijnkanaal is als leerdoel gekozen op De Horn naar aanleiding van de presentatie van beeldend kunstenaar Ruud Kuijer, over zijn project metershoge beelden langs het Amsterdam-Rijnkanaal te plaatsen bij kruisingen van waterwegen, als eerbetoon aan het kanaal.

Dertig leerlingen en vele begeleiders zijn al vroeg uit de veren gegaan om per bus om 6.30 uur naar het Centraal Station in Amsterdam te vertrekken. Om 8.00 uur vertrok de fietskaravaan door de stad richting Wijk bij Duurstede. Schooldirecteur Jan Heijman: "Wat is het toch prachtig om op dit tijdstip in zo'n wereldstad met de leerlingen te fietsen." De hele route liep direct langs het prachtige kanaal. Een enkele keer is er met het fietspontje bij Nieuwer ter Aa het kanaal overgestoken om de route aan de andere kant voort te zetten.

PLOFSLUIS Onderweg is hier en daar gestopt, ook om extra informatie over de omgeving te krijgen. Het drukste kanaal van de wereld is de huidige en belangrijkste vaarverbinding van de randstad naar het achterland (Duitsland) en vice versa. Door de eeuwen was de binnenvaart altijd al het transportmiddel bij uitstek. Er valt dus veel te vertellen over de geschiedenis, cultuur etc. in dit gebied en het belang van dit kanaal. Waarvoor diende de 'Plofsluis' in Nieuwegein en waar komt de naam Driemond vandaan?

LUNCH BIJ KUNSTENAAR Het weer zag er op de weerapps niet best uit, maar viel in de praktijk best mee. Soms een buitje en een krachtige windkracht 4/5. Het brak het moraal van de kinderen uit groep 7 en 8 zeker niet. De lunch werd gebruikt in het atelier van de kunstenaar Ruud Kuijer die op dat punt bij het Amsterdam-Rijnkanaal zijn project Waterwerken heeft staan. Zeven hoge betonnen sculpturen. De kinderen hebben zijn atelier bezocht en enkele kunstwerken, na een korte presentatie van Ruud, beklommen. Na de lunch bleef het verder droog en liet de zon zich hier en daar zien. Rond 15.15 uur werden de kinderen en begeleiders hartelijk ontvangen door de collega's van De Horn en de ouders van de leerlingen.

Alle leerlingen kunnen trots terugblikken op een prachtige en leerzame tocht die ze nooit zullen vergeten. Een 75 km lange fietstocht van Amsterdam Centraal langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar de sluizen van Wijk bij Duurstede. Wat een mooie ervaring! "Meester, doen we dit volgend jaar weer?"

De leerlingen bij de Waterwerken
Wat een kanjers
advertentie
advertentie